Blog

Moederraad Arnhem: we hebben jou hard nodig!

Moederraad Arnhem – Jullie hebben er vast al eens iets over gelezen op de Arnhemse Moeders Facebook- of Instagrampagina: de Moederraad. De Moederraad is opgericht door het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV Kracht Arnhem) om de zorg rondom de geboorte continu te verbeteren en om daarbij de wensen en behoeften van aanstaande ouders mee te nemen. Daarin vraagt het VSV (aanstaande) moeders om actief mee te denken. In principe is het zo dat de Moederraad gevraagd en ongevraagd advies mag geven over allerlei onderwerpen die betrekking hebben op de geboortezorg.

Op dit moment wordt de Moederraad vanuit VSV geleid door verloskundige Gabi Knuiman en klinisch verloskundige Marijke Broeksma. “Het lijkt me een mooi idee als we in de toekomst een netwerk van moeders hebben die meedenken over bepaalde vraagstukken. Dit kan zijn door moeders die alleen af en toe aanschuiven. Maar ook door moeders die online reageren op bepaalde vraagstukken” vertelt Marijke over de toekomst van de Moederraad. “Ik ben zelf heel trots op onze moederraad, het is redelijk uniek dat een moederraad al zo lang draait”.

Acties en adviezen die in de afgelopen jaren zijn overgenomen hebben betrekking op allerlei zaken. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat een vrouw die aan het bevallen is zich echt gehoord voelt tijdens de bevalling. Maar ook het inzichtelijk maken van waar moeders terecht kunnen bij problemen in het kraambed.

Samen hebben we een grote meerwaarde

Zelf ben ik sinds kort ook lid van de Moederraad. De afgelopen twee bijeenkomsten gingen tot nu toe over borstvoeding en over het idee om een gezamenlijke intake van eerste- en tweedelijns zorgverleners te houden. Ik vind het heel gaaf dat je zo dicht op de verbetering van geboortezorg kunt zitten. Bij verandering en verbetering is dialoog essentieel, en dat is precies wat hier plaatsvindt. Alle adviezen worden besproken en serieus genomen, dat is erg fijn. We zijn allemaal ervaringsdeskundigen met elk een kleine bijdrage, maar samen hebben we juist een grote meerwaarde!

Moederraad Arnhem: we hebben jou nodig!

We komen ongeveer tien keer per jaar samen om verschillende onderwerpen te bespreken. Het is niet verplicht om alle bijeenkomsten bij te wonen. Je kunt je daarom gewoon aanmelden bij de Moederraad en ontvangt een e-mail met de data van de eerstvolgende Moederraad en het onderwerp dat besproken wordt. De bijeenkomsten vinden over het algemeen plaats op elke derde dinsdag van de maand vanaf 19.30 in Rijnstate. Onze ervaring is dat de onderwerpen het beste aansluiten wanneer je jongste kind jonger is dan vier.

Aanmelden voor de Moederraad kan via info@vsv.nl. Alleen je ervaringen delen mag ook. Dat kun je doen via moederraadarnhem@gmail.com.

Previous post

Arnhemse bevallingen: De tweede bevalling van Bea

Next post

Review: zwanger op de foto; blij dat ik het tóch heb gedaan!

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.