Blog

Ongepaste vragen? Niet voor de bekkenfysio ;-)

Onlangs ben ik, na ruim 21 jaar samen, dan toch eindelijk in het huwelijksbootje gestapt. Een aantal dagen voor de bruiloft kreeg ik de nogal ongepaste vraag of ik mijn relatie wel goed vond…. Wat uiteraard wel zo is! Na zo’n lange tijd samen weet je echt wel wat je aan elkaar hebt, in goede en in slechte tijden. Maar waarom deze (ongepaste) vraag? Het weifelende antwoord was dat sommige mensen trouwen of kinderen krijgen omdat het niet zo goed gaat. Beide zaken lijken mij persoonlijk niet zo verstandig. 

Dit gesprekje deed me denken aan alle ongepaste vragen die je als zwangere of net bevallen vrouw soms naar je hoofd geslingerd krijgt zoals:

  • Heb je er lang over gedaan om zwanger te raken?
  • Was de zwangerschap wel gepland?
  • Hoeveel hechtingen had je?

Ik vraag me dan altijd af waarom mensen dat zo nodig willen weten en bedenk me dan maar dat we nu eenmaal niet allemaal hetzelfde zijn en hetzelfde denken. Als bekkenfysiotherapeut stel ik regelmatig vragen die voor mensen ook ongepast kunnen lijken. Zoals; Ben je seksueel actief? Heb je pijn bij het vrijen? Kun je je plas, ontlasting of een windje wel goed ophouden?

Deze vragen stel ik echter altijd met een reden. Een bekkenfysiotherapeut wil veel dingen weten om je uiteindelijk beter te kunnen helpen. Als je tijdens of na de zwangerschap bekkenpijn hebt kan het bijvoorbeeld zijn dat je bekkenbodemspieren niet optimaal functioneren. Door ook hier aandacht aan te besteden zal de behandeling effectiever zijn.

Ik probeer dan ook altijd uit te leggen waarom ik iets wil weten. En geloof me maar als ik zeg dat bekkenfysiotherapeuten heel wat (gekke) dingen gehoord hebben van patiënten en echt wel wat gewend zijn. Wees niet bang dat we je raar vinden en vergeet niet dat we altijd nog ons beroepsgeheim hebben. En snap je niet waarom een vraag gesteld wordt? Vraag dan gerust waarom iemand de vraag heeft gesteld. Heb je een “ongepaste” vraag? Mail me gerust!

Groetjes Monique Verharen–Arts, geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Previous post

Geen eenzame kerst voor Arnhemse Moeders

Next post

Spruitgaaf: het moedernetwerk van Schuytgraaf

The Author

Monique Arts

Monique Arts