Op school(reis) is iedereen gelijk?!
Op het moment speelt er een wetsvoorstel dat moet voorkomen dat kinderen waarvan de ouders de vrijwillige bijdrage van school niet hebben betaald, niet mee op schoolreisje mogen. Het resterende bedrag moet dan door bijvoorbeeld giften worden aangevuld, of er moet voor een minder duur reisje gekozen worden. Mijn eerste reactie is dat ik dat niet meer dan logisch vind. Liever met zijn allen een dagje naar de hei, dan met 90% van de klas naar de Efteling. Verschil is er al in de thuissituaties, op school is iedereen gelijk.
In mijn optiek mag een kind nooit de dupe worden van het gedrag van volwassenen. Ik schrik er zelfs behoorlijk van dat er blijkbaar scholen zijn die op die manier opereren. Een school zou het kind namelijk centraal moeten zetten. Op internet gaat de discussie soms hard tegen hard. Hoewel ik 100% achter het wetsvoorstel sta, snap ik een hoop tegenstanders ook heel goed. Ik denk namelijk dat een groot deel van de tegenstanders geen problemen heeft met het moeten bijdragen aan het schoolreisje van gezinnen die het écht moeilijk hebben. Gezinnen die het ondanks overduidelijke inspanningen van ouders gewoon niet voor elkaar krijgen om de nek financieel boven water te houden.
Dat wordt anders wanneer ouders de bijdrage prima kunnen betalen, maar dit weigeren te doen. Ouders die het woord ‘vrijwillig’ in vrijwillige bijdrage als vrijbrief zien om te kunnen profiteren van de andere ouders. Wel de kinderen meesturen op schoolreisje, maar niet willen betalen.Ik snap dat het frustrerend is als die bijdrage weer omhoog moet omdat mensen niet betalen, óf dat het schoolreisje gedevalueerd wordt vanwege datzelfde feit. In mijn ogen mogen de kinderen hier alleen geen slachtoffer van worden. Of zij nou uit een gezin komen waarvan de ouders het niet kunnen betalen of uit een gezin waarvan de ouders het niet willen, zij zelf kunnen er niets aan doen.
Wellicht moet de vrijwillige bijdrage gewoon verdwijnen en ‘extra bijdrage’ gaan heten. Een onafhankelijke instelling mag dan bepalen of ouders die kunnen opbrengen ja of nee. Wij als volwassenen moeten onze kinderen in bescherming nemen, en dan bedoel ik niet alleen elke ouder zijn eigen kind. Ik vind dat we als ouders een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid hebben om ieder kind, kind te kunnen laten zijn. En als dat inhoudt dat ik iets meer betaal dan de ouders van kinderen die het niet kunnen of willen opbrengen, dan zei het zo.
1 Comment
Sowieso moet de naam ‘vrijwillige bijdrage’ er af. Het is zeker niet vrijwillig, als je het nirt betaald mag je kind van alles niet.
Als de ouders de ‘bijdrage’ niet kunnen betalen, zou er een potje moeten zijn bij de gemeente of Stichting Leergeld om het alsnog te kunnen inleggen voor dat specifieke kind.
De school doet wat hij kan met beperkte middelen, zij kunnen dit niet ook nog dragen.