Blog

Pronken met je menstruatie?

Telkens als ik denk dat het niet gekker kan, is er weer iets of iemand die me weet te verassen. Zo ook de nieuwste ’trend’: free bleeding. Oprecht: toen ik het op mijn timeline voorbij zag komen wist ik bijna zeker dat het satire was. Niet dus. Er zijn daadwerkelijk vrouwen die hun menstruatiebloed langs de benen weg laten vloeien.

De trend komt weinig verrassend uit de feministische hoek. Vrouwen willen zich oervrouw voelen of de ’taboe’ rondom menstruatie doorbreken door anderen met hun afscheiding te confronteren. Door het vrijelijk te laten lopen, of zelfs door er kunst mee te maken. In mijn ogen een oplossing voor een probleem dat niet bestaat.

Want over welk taboe hebben we het dan? “We zijn bang voor menstruatiebloed, omdat eeuwen geleden is bedacht dat vrouwen onrein zijn als ze ongesteld zijn. Dat idee zit nog steeds in onze cultuur.” laat Paula Kragten van Period Magazine weten aan Editie NL. Of deze gedachtegang vroeger inderdaad leefde kan ik niet beoordelen (het zal vast zo zijn), maar dat dat de reden is dat we menstruatiebloed vies vinden is natuurlijk de reinste onzin.

Ik ben voor gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen, maar het feminisme slaat hier door. Er is helemaal geen échte taboe rondom menstruatie maar een algemene ongeschreven regel dat we al onze lichaamssappen voor onszelf houden. En die geldt voor mannen én vrouwen. Een goede regel lijkt me. Die sappen zijn er namelijk niet om mee te pronken. Ook je menstruatiebloed niet.

Ondertussen lees ik over ene Iris die dus aan free bleeding doet en zich daarnaast liet fotograferen met haar menstruatiebloed over haar lichaam en gezicht. Door het ‘natuurlijk menstrueren’ claimt Iris dichter bij zichzelf te staan. Bijvoorbeeld toen ze op Menorca gehurkt recht boven de aarde zat te menstrueren. Het ‘zitten te menstrueren’ bezorgt mij al de kriebels. Ze ziet de menstruatie dan ook als iets waar je de tijd voor moet nemen; daarom werkt ze de eerste twee dagen van haar menstruatie niet.

Daar heb ik weleens over gelezen; dat je een dag vrij mag nemen tijdens je menstruatie. Op zich ben ik daar wel een voorstander van. Niet om dichter bij jezelf te komen (dat doe je maar in je vrije tijd), maar gewoon zodat je rustig in een foetushouding toe kunt geven aan je buikpijn en cravings. Ikzelf zou er dan ook alleen gebruik van maken als ik een slechte maand heb en me te ziek voel om te werken. Eigenlijk niet anders dan ziekteverlof dus. Werkgevers mogen vrouwen niet discrimineren, maar dat zij van dit soort gezeur moe worden begrijp ik best.

Ik vraag mij af hoe Iris het vind als ze in de bus zit en iemand naast haar begint haar vol in d’r gezicht te hoesten. Noem ’t free coughing.  Of wanneer iemand tegen haar voordeur aanplast (free peeing) of geen pleister heeft gedaan over de bloedende hand waarmee hij of zij Iris een hand geeft (free bleeding: non period-style). Want in principe, is het precies hetzelfde. Iris: ik snap dat tampons en maandverband niet altijd fijn zijn, dat heb ik zelf ook. Maar hou je menstruatie lekker voor jezelf!

 

Previous post

Ook tijdens Bevrijdingsdag zat te doen met de kids!

Next post

Zwangerschapsdiscriminatie: hoe ga je ermee om?

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.