Blog

Spruitgaaf: het moedernetwerk van Schuytgraaf

Een tijd geleden ben ik voor het eerst bij een Spruitgaaf-bijeenkomst geweest. Spruitgaaf is een netwerk waar je terecht kunt voor kennis, advies én contact met andere ouders Op de agenda stond een kennisdeling van Manon Relou, systeemtherapeut, over familieopstellingen. Dat onderwerp spreekt me aan omdat ik zelf ben opgegroeid in een samengesteld gezin, en we deze nu zelf ook vormen. Al met al een goed moment om eens te gaan kijken bij Spruitgaaf dus. Op een woensdagochtend wandelde ik naar De Omnibus, waar de bijeenkomsten plaatshebben. Een Spruitgaaf-moeder zag me zoekend door de grote hal lopen en wees me de weg naar de juiste plek. De kinderen mochten naar de opvang, maar alleen als dat goed voelt. Omdat baby J. over het algemeen rustig is hield ik ‘m bij me. 

Manon vertelde die dag over de impact van opvoedkundige overtuigingen en emotionele bagage die jij meeneemt vanuit jouw gezin en opvoeding, naar je eigen gezin en de opvoeding van jouw kinderen. Toen een paar moeders vertelden over hun ervaringen  was te merken dat dit onderwerp nogal wat teweeg brengt. Voor een eerste bijeenkomst ging het direct vrij diep. Wat heel fijn was dat de moeders heel open zijn en zich kwetsbaar durven op te stellen. Ik voelde me dan ook op geen moment ‘de nieuweling’ ondanks het feit dat alle moeders elkaar vrij goed leken te kennen. Er was ruimte om van alles te delen: successen en overwinningen maar ook faalmomenten en twijfels. Er heerste een sfeer van herkenning en begrip.

Na het verhaal van Manon, vertelde groepsbegeleider Brechje meer over wat Spruitgaaf heeft betekend voor moeders uit de wijk. “Doel is om moeders de kans te geven een netwerk op te bouwen. Is er bijvoorbeeld een moeder ziek? Dan wordt er eten gebracht. Het is heel mooi dat we in zo’n vorm gegroeid zijn”. Ook speelt Spruitgaaf een functie bij moeders die een sociaal isolement ervaren. It takes a village to raise a child. Spruitgaaf faciliteert hier perfect in.

Wat ik leuk vind is dat Spruitgaaf een inhoudelijke focus heeft. Je komt niet alleen bij elkaar om te kletsen. Er wordt echt invulling gegeven aan de bijeenkomsten. Toen ik terug liep voelde ik me zelfs een beetje euforisch. Initiatieven die moeders écht helpen opbouwen hebben mijn hart. Daarnaast was de sfeer erg open en eerlijk. Ik ga er zeker nog een keer heen. Ga jij met me mee?

In de agenda van Spruitgaaf kun je zien welke bijeenkomsten er gepland zijn. Je eerste bezoek is gratis. Daarna betaal je €1,50 per keer.

 

Previous post

Ongepaste vragen? Niet voor de bekkenfysio ;-)

Next post

Moederraad: grondige informatieverstrekking belangrijk

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.