Blog

Stichting JAM helpt jonge moeders te werken aan hun toekomst

Een paar weken geleden sprak ik Lovijah (32 jaar) van Stichting Jonge Alleenstaande Moeders (Stichting JAM). Lovijah is moeder van 3 dochters. Haar oudste dochter kreeg ze toen ze 19 was. Lovijah was op dat moment alleenstaand. Ze miste herkenning, contact met andere alleenstaande moeders en merkte dat ze door instanties van het kastje naar de muur werd gestuurd. Ondernemend als ze is maakte ze haar opleiding af én startte ze daarom zelf Stichting JAM. Daarmee wil ze jonge moeders tot 27 jaar een ontmoetingsplek bieden en begeleiden naar een toekomst vol perspectief. 

Dit doet de stichting door een ontmoetingsplek en individuele begeleiding aan te bieden. Elke maand staat er een thema centraal. De bijeenkomsten worden ingericht rondom dat specifieke thema. Want alleen maar koffie drinken met elkaar heb je na 2 keer ook wel gezien, licht Lovijah toe. De moeders hoeven niet per se geen partner te hebben. “Alleenstaand kun je vanuit verschillende perspectieven zien. De stichting is er voor alle jonge moeders”.

Daarnaast worden de moeders individueel begeleid om hun persoonlijke doelen te behalen. Die begeleiding vindt plaats op zowel praktisch vlak, zoals huisvesting, als op bijvoorbeeld relationeel vlak. Voor elke moeder wordt een individueel begeleidingsplan gemaakt waarin alle doelen en acties in staan. In een jaar tijd werkt de moeder samen met een begeleider aan het plan om de doelen te bereiken. Deze trajecten slaan aan; vorig jaar hebben maar liefst 40 moeders zo’n traject afgerond via Stichting JAM.

“Ik doe niets voor de moeders maar werk samen met de moeders” benadrukt Lovijah. “Want de moeders moeten wel willen, anders werkt het niet”. Zodra Lovijah begint te vertellen over de stichting zie je haar gedrevenheid naar voren komen. Ze runt de stichting al bijna 10 jaar, nog steeds met heel veel passie en liefde. Tot 2017 zelfs naast haar werk. “Je moet het ademen” zegt ze erover. Anders hou je het niet zo lang vol.

Toekomstplannen heeft ze genoeg. Ze wil onderzoeken hoe ze met Stichting JAM moeders in Arnhem-Zuid, en dan met name in Malburgen, beter kan bereiken. De focus ligt nu namelijk wat sterker op Presikhaaf, terwijl de stichting Arnhem-breed opereert. Een locatie openen is misschien een optie, maar dan moet er wel dezelfde gedrevenheid, passie en kwaliteit terug te vinden zijn als bij de hoofdlocatie in Presikhaaf te vinden is.  Verder werkt ze aan een programma dat zich richt op de preventie van het (ongeplande) jonge moederschap.

De passie die Lovijah heeft voor het opbouwen van vrouwen spat van haar af. Ik kan me helemaal voorstellen dat haar enorme drive, pragmatische instelling en actiegerichte mindset veel vrouwen écht vooruit helpt.

 

 

Previous post

Het wasbare luiers-avontuur

Next post

Puur Foundation houdt najaarsbeurs voor Gambia

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.