Blog

Tips bij het uitkiezen van kraamzorg in Arnhem

Om als nieuwe moeder op gang te komen zijn drie zaken essentieel: een draagzak, een speen en bovenal de kraamzorg. Niet alleen worden jij en je baby verzorgd, je leert in een week ongeveer net zo veel als tijdens een 4-jarige HBO studie, waardoor je zeven dagen later echt klaar bent voor achttien jaar moederschap. Of het nou gaat om wassen, aankleden of voeden, de kraamzorg leert je de trucjes die je leven net even die 100% makkelijker en mooier maken. Neem nou alleen al de creatieve manieren waarop zij fruit presenteren – het moet wel een onderdeel van de kraamzorgopleiding zijn- de kunstwerkjes lijken ontworpen door de beste foodarchitecten van een sterrenrestaurant. Allemaal heel fijn, maar het fijnste is misschien nog wel dat er ‘gewoon’ iemand is die je gerust kan stellen wanneer je je afvraagt of die grote (maar helaas ook pijnlijke) borsten normaal zijn, en die je ‘waarschuwt’ voor de welbekende kraamtranen. 

Al vroeg in de zwangerschap moet je je aanmelden bij een kraamzorgorganisatie. Bij voorkeur zo rond de 12 weken, na een goede echo. Vooral bij een eerste kind weet je nog niet altijd wat je wensen en voorkeuren zijn. Waar kun je op letten bij het uitzoeken van een kraamzorgaanbieder? In dit artikel geef ik tips en deel ik mijn persoonlijke ervaring.

Borstvoeding

Wil je borstvoeding gaan geven, dan is het goed om te kijken hoe de kraamzorgorganisaties daar tegenaan kijken. De meeste kraamverzorgsters kunnen je goed ondersteunen bij  (de technische kant van) borstvoeding geven. Soms moet een lactatiekundige meekijken. Check of de kraamzorgorganisatie daar ook korte lijnen mee heeft. Dat is de reden dat ik dit keer voor een andere kraamzorgaanbieder heb gekozen, namelijk ’t Geboortehuys. Zij heben een kraamverzorgster die ook lactatiekundige is. Tijdens het intakegesprek heb ik ook mijn voorkeur uitgesproken voor haar.

Natuurlijke kraamzorg

Heb je een sterke voorkeur voor natuurlijk ouderschap dan kun je kiezen voor een kraamzorgorganisatie die daar hetzelfde over denkt. Vaak hebben zij meer ervaring met bijvoorbeeld wasbare luiers en kamille wikkels bij buikkrampjes. In Arnhem kun je onder andere terecht bij Het Kraamnest voor natuurlijke kraamzorg.

Geef je wensen aan

Geef tijdens het intakegesprek goed je wensen aan. Wil je volledige kraamzorg of minder uren? Wat vind je belangrijk? Zo heb ik tijdens de intake aangegeven dat ik goede begeleiding rondom borstvoeding geven heel belangrijk vind. Juist omdat dat in mijn eerste kraamtijd minder goed verliep. Ook vond ik het belangrijk dat de kraamhulp mijn man meeneemt in de verzorging van een baby.

Vraag rond naar ervaringen

Vraag in je eigen omgeving ook naar de ervaringen die ouders hebben. Misschien heeft iemand weleens gebeld omdat zij geen klik voelden met de kraamverzorgster. Hoe werd daarop gereageerd? Was er misschien één specifieke kraamverzorgster die iemand heel sterk aanraadt? Ook dat kun je vervolgens aangeven tijdens het intakegesprek. De kraamverzorgster die ik je kan aanraden is Hennie van ’t Geboortehuys. Met haar meer dan 50 (!) jaar ervaring en leuke persoonlijkheid was ze een fijne kraamverzorgster!

Hebben jullie nog tips bij het uitzoeken van kraamzorg? Deel ze in de reacties!

Op deze pagina vind je de kraamzorgaanbieders in Arnhem.

Previous post

Mijn ervaringen met LiemersCare

Next post

Room-sharing leidt niet tot gedragsproblemen

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.