Blog

10 dingen waar je vaak pas achter komt als je baby al is geboren

Dit is alweer mijn 10e blog. En wat kan ik nu beter verzinnen dan een lijstje met 10 dingen? Ik heb er even over nagedacht en besloten er een lijstje van te maken met 10 dingen die je meestal pas ontdekt als je baby al is geboren. Regelmatig hoor ik namelijk vrouwen zeggen; dat heeft niemand me vooraf verteld?! Waarom niet?

1. Je weet pas wat echt moe zijn is als je een kind hebt! Dan valt alle eerdere vermoeidheid zooooo in het niet, echt waar! Het krijgt een geheel nieuwe dimensie.

2. Geen roze of blauwe wolk waarop je zit? Heel normaal! Het is echt niet altijd makkelijk om een baby te hebben, soms is het gewoon ronduit zwaar. Voel je er niet schuldig over, je bent niet de enige. Alleen durft niet iedereen hier voor uit te komen.

3. Psychische klachten zijn echt niet raar, dit komt best veel voor. Veranderende hormonen (hormonsters) kunnen hier ook een rol bij spelen. Trek vooral aan de bel als het niet goed met je gaat en praat er eens over met bijvoorbeeld je huisarts.

4. Na je bevalling krijgt je al je menstruaties ineens tegelijk, dit kan wel 6 weken lang duren. En zeker in het begin is het normaal dat je flinke stolsels bloed verliest. Schrik er niet van!

5. Vrijen voelt vaak anders na je bevalling, zeker de eerste keren. En dat kan best spannend zijn. Blijft het pijnlijk, zoek dan hulp bij een bekkenfysiotherapeut.

6. Er kan van alles verzakken… niet alleen je baarmoeder ?

7. Aambeien, wondjes, littekens… En dat op plekken waar je liever niet aan denkt.

8. Je oude kleding past echt niet na een paar weken weer perfect (oké, er zijn enkele uitzonderingen van vrouwen bij wie dat wel kan. Maar dat zijn echt uitzonderingen). Soms passen je kleren na een aantal maanden nog steeds niet. Je figuur kan erg zijn veranderd.

9. Je gaat de eerste 3-4 maanden sneller door je enkel, rug, knie etc. Dit komt omdat het hormoon relaxine ,wat zorgt dat alles slapper wordt, niet direct je lijf uit is. Vandaar dat je beter rustig aan je sport kunt opbouwen, ook als je geen klachten hebt!

10. Als je baby huilt denkt bijna iedereen te weten wat er aan de hand is en dat ook te moeten zeggen tegen je. Probeer je niet gek te laten maken door mensen die het beter lijken te weten en vertrouw op jezelf.

Liefs Monique

Previous post

De eerste keer .... op vakantie

Next post

Moederraad-dag

The Author

Monique Arts

Monique Arts