Blog

Dit zou ik anders doen bij een mogelijke derde bevalling

Het is eind februari, maar de winter is  dit jaar nu al vergeten. De zon schijnt, de thermometer tikt bijna 20°C aan en het energielevel is weer een stuk hoger dan tijdens de depri wintermaanden. Dat is fijn, want ik heb met Carlijn afgesproken om één en ander te bespreken over de nieuwe Zwangerschapscursus Zelfverzekerd Zwanger. We geven de cursus voor het eerst, maar hebben nu al het aantal aanmeldingen bereikt waarop de cursus door kan gaan. Werk aan de winkel dus!

Passie om vrouwen hun perfecte bevalling te geven
Het leuke aan samenwerken met Carlijn is dat we ook op persoonlijk vlak een enorme klik hebben. De cursus staat klaar, de ruimte is geboekt en we zitten al voor de helft vol, maar na het bespreken van praktische zaken komen we al snel weer uit bij de kern: de reden waarom we deze cursus hebben opgezet. In dat gesprek zag ik opnieuw de enorme passie die ik ook bij onze eerste kennismaking zag. Wanneer Carlijn begint te praten over de perfecte bevalling, lichten haar ogen op en begint ze te stralen. Je ziet haar oprecht gelukkig worden wanneer ze verteld over momenten dat ze bij heeft kunnen dragen aan een positieve bevallingservaring.

Voorkeuren van zwangere boven die van de verloskundige
Carlijn vertelt: “De perfecte bevalling valt of staat met het tegemoetkomen aan jouw voorkeuren, niet die van de verloskundige. Natuurlijk, verloskundigen en artsen zullen altijd ingrijpen wanneer dat écht nodig is. Het zit ‘m dan ook meer in de communicatie. Het is belangrijk dat een barende vrouw niet het gevoel krijgt dat er keuzes voor haar gemaakt worden. Belangrijk is dat de keuzes juist samen met de bevallende vrouw wordt gemaakt. Een zwangere vrouw heeft hierin ook een belangrijke rol: zich goed voorbereiden en haar voorkeuren leren kennen. Daardoor is ze in staat om aan te geven wat ze wel en niet wil wanneer ze aan het bevallen is. Een negatieve herinnering aan de bevalling kan voorkomen worden door goede communicatie.”

Zelf gevoel van regie
Tijdens mijn eerste bevalling liet ik me vooral leiden door de verloskundige. In grote lijnen vond ik dat oké. Nadat ik wat gesprekken met Carlijn heb gehad zou ik, mocht er een derde bevalling komen, wel dat zaken anders doen. Ik zou het nu durven aan te geven als ik niet getoucheerd wil worden bijvoorbeeld. Ook is er tijdens mijn eerste bevalling een schedel-elektrode geplaatst en ben ik ingeknipt. Allemaal handelingen die ik absoluut goed vond, want ik heb volledig vertrouwen in de verloskundigen die me hebben begeleid, alleen had ik vooraf willen weten wat het betekent. Ik weet namelijk zeker dat ik daardoor anders had teruggekeken naar mijn bevalling.

Previous post

Even voorstellen... Galina

Next post

Business club meet-up: Ondernemen is doen zonder opgeven

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.