Blog

EHBO

Laatst liet Baby J. merken dat er niet met hem te sollen valt. Hij was zó kwaad, dat hij zijn adem nét iets te lang inhield. In paniek tilde ik hem op en klopte hem op zijn rug tot hij het verlossende gekrijs liet horen. Er was natuurlijk niets EHBO’igs aan dit voorval. Maar de paniek van niet écht weten wat je moet doen was ECHT. Mijn man en ik hadden dan ook aan één blik genoeg toen we een poster zagen hangen voor een kinder-EHBO-voorlichtingsavond: daar gaan we heen.

Zo eindigden we dus op een dinsdagavond in maart in Boerderij de Kroon. De voorlichting werd gegeven door Jeannette Heerschop. Ze stak direct van wal. Ze liet zien wat we moeten doen bij allerhande (brand)wonden en verslikkingen. We leerden dat de Sterilon-flaconnetjes die in de keukenkastjes staan waarschijnlijk weggegooid moeten worden, wat het verschil tussen wel en niet steriel verband is en dat vershoudfolie goed is om in huis te hebben wanneer je met een brandwond naar de huisarts moet reizen.

Vooral wanneer het ging over verwondingen met veel bloed en lichaamsdelen in onnatuurlijke standen had ik het moeilijk. Meer dan eens zocht ik mijn heil in mijn notitieboekje in plaats van bij de presentatie. Ik zie het namelijk al helemaal voor me en bad intens bij elk punt dat ik het alstublieft alstublieft nooit hoef mee te maken.

Aan het einde van de presentatie deelde ik dit met Jeannette. Toen deelde ze de wijze woorden “je weet in ieder geval wat je nu moet doen”. Gelijk heeft ze. Niet weten wat je moet doen is nóg erger dan ‘er naar van worden’. Hoewel ik er helemaal niet van hou, zo’n cursus waarin alle dingen die kunnen gebeuren voorkomen, is het wel ontzettend belangrijk.

De voorlichtingsavond heeft ons gemotiveerd om ook een workshop EHBO bij kinderen en baby’s bij Jeannette te volgen. Een ongeluk zit immers in een bijzonder klein hoekje. Het beste dat we kunnen doen is onszelf zo goed mogelijk voor te bereiden.

P.S. Ook interessant voor ouders: er bestaan ook EHBO Kinderfeestjes!

Previous post

Bowlen

Next post

Ik kolf, ik kolfde, ik heb gekolfd, ik zou gekolfd hebben...

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.