Je bevalling: wat valt er eigenlijk te kiezen?
Een 20 wekenecho? Die doe je gewoon. En wanneer je weeën opvangt checkt de verloskundige regelmatig je ontsluiting. Het zijn de dogma’s van de bevallingswereld. Wanneer ik met andere vrouwen spreek over zwanger zijn en bevallen, staan dit soort zaken niet eens ter discussie. Laat staan dat je ze niet doet.
Een tijdje geleden interviewde ik vrouwencoach Carlijn Siteur. Zes jaar lang heeft ze in Arnhem als verloskundige gewerkt. Ze merkte toen al dat haar hart het meest ligt bij het coachen van zwangeren; een carrièreswitch tot vrouwencoach volgde. Ze vertelde over een kant van de geboortezorg waarvan ik het bestaan niet van wist.
Het niet doen van de 20 wekenecho bijvoorbeeld. Inderdaad, je kunt er ook voor kiezen om ‘m niet te doen, wanneer je je kind goed aanvoelt en vertrouwen hebt in je zwangerschap. De 20 wekenecho vormt een enorme mijlpaal in je zwangerschap. Hierna weet je zogenaamd dat ‘alles goed is’. Maar er zijn ook veel afwijkingen die je met een 20 wekenecho niet ziet.
Daarnaast kan het ook stress opleveren in de weken voorafgaand aan de echo, of na een (onterecht) twijfelachtige uitslag. Want wat als er iets te zien is wat mogelijk afwijkt? Wat ga je doen met die informatie? En wat voor een stempel drukt dat op de rest van je zwangerschap? Wat je ook doet, er is natuurlijk geen goed of fout in de keuze voor een 20 wekenecho of niet. Het is alleen belangrijk dat je weet dát je een keuze hebt.
Hetzelfde geldt voor het toucheren (checken van de ontsluiting) tijdens de bevalling. Tijdens mijn eerste bevalling was er slechts één houding waarin ik de weeën aankon: achterstevoren op de keukenstoel. De ontsluiting vorderde nog trager dan het laden van een internetpagina op de WiFi in de trein. Ik weet nog dat de verloskundige me steeds weer op die ellendige bank wilde hebben om te toucheren. Het gaf me stress.
De uitkomst van het toucheren demotiveerde me nog meer. Toen ik dit verhaal deelde met Carlijn zei ze “we weten allemaal dat je aan het bevallen bent. Het is makkelijk om te weten hoe ver je bent, maar als het je uit de flow haalt kun je ook aangeven dat je het niet wilt. Die persweeën ga je uiteindelijk vanzelf wel voelen”. Achteraf gezien had ik me liever laten toucheren op mijn verzoek.
In één gesprek heeft Carlijn me een hele nieuwe dimensie van de geboortezorg laten zien. We deelden ook frustratie: je kunt pas kiezen als je weet wat er te kiezen valt. En om een goede keuze te maken heb je informatie nodig. Die informatie moet neutraal gepresenteerd worden, én door een medische professional.
Door deze gezamenlijke missie is de zwangerschapscursus Zelfverzekerd Zwanger geboren. Deze cursus is ontstaan vanuit een samenwerking van Carlijn met Arnhemse Moeders. Ons doel: aanstaande moeders voorzien van alle informatie die nodig is, gecombineerd met zwangerschapsbeleving.
De zwangerschapscursus start op 17 oktober en bestaat uit 6 bijeenkomsten. Om persoonlijke aandacht en betrokkenheid te garanderen zijn er slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar!
Meer informatie over de cursus