Blog

Negatieve herinneringen aan bevalling onderzocht

Uit recent onderzoek blijkt dat één op de vijf vrouwen een negatieve herinnering aan haar bevalling heeft. Een op de negen vrouwen heeft de bevalling zelfs als traumatisch ervaren. Voor het onderzoek werd daarom de beleving van vrouwen die hun bevalling als traumatisch hadden ervaren onderzocht. 

Ook werd gevraagd hoe zij de zorg tijdens de bevalling hebben ervaren en hoe zij deze zorg achteraf anders hadden gewild. Kortom: welk advies zij geven aan zorgverleners om de zorg te optimaliseren zodat traumatische bevallingservaringen zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Toen ik het onderzoek  las voelde het als een ongemakkelijk kringfeest der herkenning. Wat er voor mij uitsprong was dat moeders zich niet goed geïnformeerd voelen en daardoor ook het gevoel hebben niet écht deel uit te maken van hun eigen zorgproces. Een gevoel dat ik heel erg herken van verhalen die vrouwen delen op Arnhemsemoeders.nl, en een gevoel dat ook past bij mijn eerste eigen bevalling. De interventies tijdens die bevalling voelden bijvoorbeeld onverwachts en ik had mede daarom niet het gevoel de leiding te hebben over mijn bevalling. Die leiding lag voor mijn gevoel bij de (klinisch) verloskundige.

Daar is op zich niet zoveel mis mee natuurlijk. Alleen zorgde dat gevoel er wel voor dat ik vooral keek naar wat zij van mij wilde en dat ik geen aandacht besteedde aan wat ik voelde en wilde op dat moment. Achteraf gezien had ik me bijvoorbeeld liever laten toucheren op míjn verzoek. Ook wist ik niet wat een schedel-elektrode was en wanneer er een knip werd gezet: allemaal ingrepen en zaken waar ik ongetwijfeld geen bezwaar tegen had gemaakt, maar ik het graag van te voren even willen weten.

Dit onderzoek toont het belang aan van goede informatievoorziening en is precies de reden dat Carlijn en ik aan de slag zijn gegaan met de zwangerschapscursus Zelfverzekerd Zwanger. De bevalling zelf is niet het moment om deze informatie tot je te nemen en om serieuze afwegingen te maken. Dat moet tijdens de zwangerschap gebeuren, zodat je je goed kunt voorbereiden. Ons doel is dat je goed voorbereid en vol vertrouwen aan je bevalling kunt beginnen doordat je alle informatie en tools hebt om mee te deinen met je bevalling. Hoe deze ook zal verlopen.

Meer informatie over de cursus

 

Previous post

Review: Miyagi & Jones Arnhem

Next post

Bijzonder in Arnhem: verbinding tussen ouders van kind met beperking

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.