Blog

Theatervoorstelling doorbreekt taboe postnatale depressie

Op dag drie of vier na de geboorte van E. vertelde onze kraamverzorgster netjes de ‘lesstof’ die bij die kraamdag hoorde. Het was de dag van de alom bekende kraamtranen. Ik voelde me best oké en dacht “het zal wel”. Die avond dienden de eerste waterlanders zich aan. En flink ook.

Die bedroefde stemming bleef tot een tijdje na de kraamweek hangen. Mijn vriendinnen, die toen zelf nog geen kinderen hadden, begonnen zich een beetje zorgen te maken. Wanneer ze voorzichtig vroegen hoe het ging kregen ze steevast een klaagzang over hoe zwaar het moederschap is en welke nieuwe dimensie van vermoeidheid ik dit keer  had ontdekt.

Makkelijk vond ik het niet, die eerste periode. Gelukkig kwam het niet in de buurt van een postnatale depressie. Wanneer je een postnatale (of postpartum) depressie hebt ben je maandenlang somber, prikkelbaar angstig en neerslachtig. Cijfers laten zien dat ongeveer 13% van alle pasbevallen vrouwen een postpartum depressie ontwikkelt.

Theatershow WOLK is ontwikkeld om het thema postpartum depressie bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken. WOLK is een voorstelling met dans, tekst en muziek. Na iedere voorstelling volgt een nagesprek. Deze voorstelling is voor zorgverleners en iedereen die zich verbonden voelt en/of geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Bezoek WOLK in Lux Nijmegen: 30 januari van 20.00 – 21.45 uur
Meer informatie & tickets: 
www.theaterwolk.nl

Previous post

Selfcare voor moeders

Next post

Cursus 'Basis voor je baby' bij Zand op de Mat

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.