Blog

Waarom ik voor een cordring koos in plaats van een navelklem

Het is inmiddels ruim 9 maanden geleden, maar door vriendinnen die nu massaal op standje ‘baren’ staan, ging ik weer reflecteren op keuzes die ik rondom mijn eigen bevalling maakte. Een van die keuzes was het gebruik van de cordring. Eerlijk is eerlijk; ik had hier nog nooit van gehoord. In het kraampakket* zat er één, en in een Centering Pregnancy bijeenkomst kwam het aan bod. Ik was meteen overtuigd!

Een cordring is een soort elastiekje dat de navelstreng afklemt na het afknippen. Normaal gesproken wordt hier een navelklem voor gebruikt; een groot, koud, plastic ding dat het meest weg heeft van een wasknijper. De cordring is van natuurrubber, en is véél kleiner en handzamer dan een navelklem.

Voor zover ik weet was het gebruik van de cordring erg soepel. Vooruit; ik was er zelf niet hélemaal bij. Onze pasgeboren baby lag op mijn borst èn ik lag nog – stijf van adrenaline – uit te puffen van de bevalling. Maar mijn man  en de verloskundige kregen dit met souplesse voor elkaar.

In de kraamweek merkte ik het grote voordeel van de cordring. Om de navel zit slechts een klein elastiekje, dit neemt veel minder plek in op de buik van de baby. Het is makkelijk dat je met aan- en uitkleden van je baby (en dat doe je nogal vaak die weken) niet steeds rekening hoeft te houden met zo’n wasknijper die je ergens tussen luier, romper en kleertjes kwijt moet. Bovendien is een cordring van natuurrubber en niet van plastic, dus fijn dat je niet bijdraagt aan de plastic soep!

*Het natuurlijk kraampakket van Nalini, bestaat nu helaas niet meer, maar is doorgegaan als Moeder Aarde.

 

** de afbeelding bij dit bericht komt van de website van Puur Vroedrouwen in Arnhem

Previous post

Gat in de buik

Next post

Emancipatie in de opvoeding

The Author

Galina Leoné - Van der weert

Galina Leoné - Van der weert