Blog

Een introverte moeder, dat ben ik

Toen ik in 2013 voor het eerst moeder werd maakte ik kennis met de grenzen van mijn energielevel. Ik merkte voor het eerst hoe het was als de energie echt gewoon ‘op’ is. Helaas is het met een gezin nou eenmaal noodzakelijk dat je energie hebt. Ik vond het soms moeilijk om daarmee om te gaan. Toen ik ontdekte dat ik introvert ben snapte ik beter waarom sommige dingen mij ontzettend veel energie kosten. Bellen of te maken krijgen met veel sociale contacten tijden een netwerkbijeenkomst zijn bijvoorbeeld dingen die voor mij echt energie slurpen. Ook mijn baan kostte mij meer energie dan ik aankon. Toen ik nog geen kinderen had kon ik prima opladen in de tijd die over was. Na de geboorte van mijn zoon kon dat niet meer. 

 

Veel dingen werden ineens lastig. In de tijd die ik over wilde ik afspreken met vriendinnen, sporten en mijn familie zien. Dat kon alleen als ik voldoende tijd had om tussendoor op te laden. Opladen betekent in mijn geval even alleen zijn. Die tijd was er onvoldoende. Het resulteerde vaak in hoofdpijn, vermoeidheid, een slecht humeur, huilbuien en snoepen. In mijn hoofd was ik veel bezig met deze dynamiek. Waarom kunnen anderen dit wel aan, maar ik niet. Ik wist toen ergens al wel dat ik introvert was, maar niet hoe groot de impact daarvan eigenlijk is en hoe ik ermee om moest gaan. Het heeft me jaren gekost om dat te leren, jaren met onder andere coaching, opleidingen en heel veel reflectie.

 

Nu, 7 jaar en nog een kind verder, gaat het omgaan met mijn introversie me veel beter af en heb ik de balans tussen rust en drukte gevonden. Ik heb geaccepteerd dat ik een (hoogsensitieve) introvert ben en heb het zelfs volledig omarmd. Ik kan het nu zien als een kracht. 

 

Moederschap: geef jezelf de ruimte 

Het moederschap vergt veel van je. We doen alles met liefde, maar het is wel belangrijk om een goede balans te behouden. Als anderen plannen met ons willen maken zeg ik soms dat ik het niet vastleg, maar op het laatste moment wil beslissen. Dat geeft me de ruimte om toch niet te gaan als ik het niet trek. Goede communicatie met je partner is hierin ook belangrijk. Mijn man is extravert en snapt werkelijk niets van me. En dat neem ik hem ook niet kwalijk. Het is mijn verantwoordelijkheid om te ontdekken wat ik nodig heb en om dat tijdig met hem te bespreken zodat hij mij kan geven wat ik nodig heb. In mijn geval is dat vaak instant alleen-tijd wanneer me het teveel wordt. In alles is het belangrijk dat je goed zorgen voor jezelf prioriteit geeft, want anders hebben jij en je gezin er last van. Andersom werkt het ook: als jij helemaal lekker in je vel zit genieten je partner en je kinderen ontzettend van je! 

 

Werken

Ook werken was iets wat onevenredig veel energie kostte. Ik werkte 32 uur in loondienst in een baan die best wat extravert gedrag van me verwachtte. Het ging goed, maar op andere vlakken leverde ik wel energie in, onder andere in mijn gezin. Alle dingen die erbij kwamen, zoals afspreken met vriendinnen of naar familie toe gaan gaven me een benauwd gevoel, terwijl ik daar altijd zoveel plezier in had. Inmiddels ben ik ondernemer en werk ik vanuit huis. Ik coach introverte vrouwen en heb een marketingbedrijf. 

 

Sociale contacten

Soms vind ik sociale contacten geweldig. Bijvoorbeeld wanneer ik afspreek met goede vriendinnen of mijn familie bezoek. Maar soms kost het me het bakken met energie om die sociale contacten te onderhouden. Bijvoorbeeld wanneer ik afspreek met iemand die heel druk is, of naar grote netwerkbijeenkomsten ga. Daarom check ik mijn agenda hier altijd goed op. Geen ‘drukke dingen’ op 2 dagen achter elkaar en voldoende tijd om op te laden ertussen. Als me dat niet zelf lukt bespreek ik met Jesse hoe we dit het beste kunnen aanpakken en waar hij me kan helpen om tussendoor toch op te kunnen laden. 

 

Kids voor een scherm

Op deze manier lukt me het om voldoende energie te kunnen steken in mijn gezin, huwelijk en in mijzelf. Mijn energie-hoeveelheid is misschien niet zoveel als iemand die geen introvert is, en dat is helemaal oké. Ook weet ik dat het mijn verantwoordelijkheid is om een gezonde omgeving voor mezelf te creëren. Dat betekent goed communiceren met mijn man en alleentijd nemen om in alle rust bij de kinderen te zijn. En ja, soms zet ik mijn kinderen voor een scherm omdat ik uitgeput ben. Soms ga ik bij ze hangen en maken we er quality time van. En soms mag je jezelf best een time-out gunnen. Belangrijk is dat je voor jezelf durft te zorgen en mild naar jezelf bent. Als je de kids voor een scherm hebt gezet omdat het even teveel wordt, vraag jezelf dan af hoe je morgen de uitputting voor kunt zijn. Leer ervan en blijf niet te lang hangen in het moment.

Ben je ook een introverte moeder? Dan is het interessant voor je om me te volgen via: thewomanyouare.nl of instagram.com/thewomanyouare.nl.

Previous post

Nieuw: ouderschapscursus voor aanstaande ouders

Next post

De Grote Familieshow

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.