Blog

Laten we eens wat liever zijn voor elkaar

Soms laat ik me verleiden tot het volgen van allerlei discussies over opvoedvraagstukken. Dit bericht gaat dan over potjesvoeding, samen slapen, kinderopvang, vitamine K-shots, en allerlei andere gevoelige thema’s, waarvan de platformen donders goed weten dat het felle discussies oplevert. En wij moeders(/ouders) houden daarvan en gaan vól in de discussie om ons eigen standpunt te verdedigen.

Dit resulteert alleen maar in het uiten van veel ongezouten meningen zonder ècht goede onderbouwing.
Potjesvoeding?
> Nooit aan beginnen, dan lusten ze nooit meer groenten.
– Alléén maar potjesvoeding zodat je zéker weet dat ze de juiste hoeveelheid van alles binnen krijgen.

Samen slapen?
> Belangrijk voor de hechting.
– Levensgevaarlijk!

Kinderopvang?
> Nee joh! Al die bacteriën en virussen, en bovendien heeft in zo’n club met 20 kinderen toch geen enkele leidster tijd voor je kind.
– Goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling, en ze krijgen er fysieke weerstand van!

Vitamine K-shots?
> Nee! Al die chemische troep is alleen maar bedacht door de farmacie om meer te kunnen verdienen.
– Als de verloskundige het aanbiedt zal het wel noodzakelijk zijn.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Pinda’s en eieren aanbieden, wel-of-geen strafstoeltje, af en toe je kind thuishouden van school, wel-of-geen voorkeur voor het geslacht van je buikbaby… We vinden er allemaal wat van. Zeker wanneer ànderen hier een keuze over maken.

Wat ik eigenlijk zeggen wil, is dat voor elk controversieel thema er evenveel controversiële meningen zijn. Soms gaat het zelfs hard-tegen-hard, en maken wij moeders elkaar nog nèt niet uit voor rotte vis. Het punt is dat voor heel veel van deze thema’s zelfs in de wetenschap onenigheid bestaat. We wéten dus gewoon niet wat het beste is.

Nu wil ik niet zeggen dat je niet met elkaar van mening mag verschillen. Maar ik wil wel een oproep doen om het allemaal wat liever te doen. Want laten we eerlijk zijn, als het op de opvoeding aankomt, doen we ook allemaal maar wat. We hebben ergens ‘iets’ gelezen waarvan we denken dat het goed is voor ons kind/gezin. Die ander heeft misschien wel wat anders gelezen. ‘Ach ja’. Ieder zijn keuze toch?

Previous post

Arnhemse Moeders connect

Next post

Nieuw: ouderschapscursus voor aanstaande ouders

The Author

Galina Leoné - Van der weert

Galina Leoné - Van der weert