Blog

Lock-down-under

Het is na corona denk ik een van de meest gebruikte woorden van het afgelopen jaar; lockdown, oftewel: de boel op slot. De definitie van het woord lockdown is volgens Wikipedia een afsluiting, platlegging of noodvergrendeling. Dat is wat ik in mijn werk als bekkenfysiotherapeut bij veel patiënten zie, al is het natuurlijk niet echt te zien. De bekkenbodem van veel van mijn patiënten zit op slot en daarmee worden de openingen in de bekkenbodem (de anus, vagina en/of plasbuis) afgesloten. En dat is best onhandig, als je wilt plassen, poepen, vrijen of een kind wilt baren.

Veel mensen denken bij bekkenbodemproblemen aan urineverlies of verzakkingen maar vooral aan slappe bekkenbodemspieren na een zwangerschap en bevalling. Maar dat is niet terecht, want heel veel klachten komen juist door teveel spanning in de bekkenbodem(spieren). Soms lukt uitplassen niet goed of is vrijen erg pijnlijk of zelfs niet mogelijk. Aambeien komen niet alleen door het persen tijdens de bevalling, maar ontwikkelen zich ook door teveel te persen tijdens het poepen.

Gelukkig is een te gespannen bekkenbodem goed te verhelpen. Met de juiste oefeningen kun je leren om deze spieren weer te ontspannen. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan je hierbij helpen. Uiteraard is het belangrijk om eerst vast te stellen of de klachten komen door een te gespannen bekkenbodem of dat er mogelijk een andere oorzaak is. Dit gebeurd door een uitgebreide intake en meestal een inwendig onderzoek om de bekkenbodemspieren te beoordelen. Mocht je problemen hebben met een inwendig onderzoek, bespreek dit dan en laat het je niet weerhouden om hulp te zoeken.

Twijfel je of jouw klachten komen door een te gespannen bekkenbodem? Zoek hulp en wacht er niet mee tot de lockdown over is! Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut in de buurt vind je hier.

Liefs, Monique

Previous post

The Colorfield Performance: vanaf 15 april in Park Lingezegen

Next post

Praktische webinar over baby- en dreumesslaap op 2 juni 2021

The Author

Monique Arts

Monique Arts