Radboud zoekt baby’s voor onderzoek naar hersenbeschadiging
Het Behavioural Science Institute, onderdeel van Radboud Universiteit Nijmegen, is bezig met een onderzoek naar hersenbeschadiging bij baby’s. Doel is om al gedurende het eerste levensjaar een revalidatiebehandeling voor baby’s met hersenletsel te ontwikkelen. Het Behavioural Science Institute zoekt ouders van kindjes tussen de 3 en 12 maanden oud die mee willen doen. Tijdens het onderzoek krijgt je baby een soort badmuts op zijn of haar hoofd die de hersenactiviteit registreert. Vervolgens ‘kietelen’ speciale staafjes de handjes van je kindje. De reactie van gezonde baby’s wordt vergeleken met de reactie van baby’s geboren met hersenletsel.
Radboud is op dit moment op zoek naar ouders die samen met hun kindje willen meedoen aan het onderzoek. Anja Roubos, uitvoerend onderzoeker, vertelt: “de motivatie voor ouders kan zijn dat zij bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van hersenen bij baby’s, in het bijzonder bij baby’s met een hersenbeschadiging.” Het is belangrijk om hier zo snel mogelijk bij te zijn, zodat deze kindjes in de toekomst beter geholpen kunnen worden.
Thuis uitgevoerd
Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor de ouders en de baby zo min mogelijk te belasten, wordt de EEG-meting thuis uitgevoerd. Anja: “ouders hoeven dan niet te reizen en geen kosten te maken.” Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten en je kunt tijdens het onderzoek gewoon bij je kindje blijven. “Het kan interessant voor ouders zijn om de hersenactiviteit van hun kind eens te zien op ons computerscherm, met wat tekst en uitleg van onze kant.” Ook foto’s maken is toegestaan.
Geen medische check-up
Anja benadrukt dat de EEG-meting door ouders niet kan worden opgevat als een medische check-up van de hersenen van het kind. “Het is wel zo dat als uit het EEG toevallig iets opvallends gevonden zou worden, wij dit door een onafhankelijke arts laten beoordelen, die dan – als blijkt dat het medisch relevant is voor de baby – contact opneemt met (de huisarts van) de ouders. Daarom hebben wij in de Toestemmingsverklaring voor medewerking aan het onderzoek opgenomen dat de ouders met die procedure akkoord gaan.” Dit betekent wel dat ouders die niet gerapporteerd willen worden over deze zogenaamde ’toevalsbevindingen’ helaas niet kunnen deelnemen. “Dat klinkt een beetje streng, maar het is uiteindelijk in het belang van de baby.”
Meedoen?
Wil je meedoen aan dit onderzoek naar een revalidatiebehandeling voor baby’s met een hersenbeschadiging? Of twijfel je en wil je eerst nog wat meer informatie? Bel Anja dan op (06) 81 86 29 06 of stuur een mailtje naar anja@bos.nl.