Marije Klein
In de rubriek ‘Ondernemende moeders’ interviewen we ondernemende moeders uit de omgeving van Arnhem. In deze editie vertelt Marije over haar tekst en communicatiebureau Mtekst en haar boek.
Wie is Marije, vertel eens wat over jezelf
Ik ben een import-Arnhemse van 41 jaar. Ik woon in Arnhem sinds mijn zeventiende, toen ik ging samenwonen met mijn toenmalige vriend. Ik ben inmiddels gelukkig getrouwd met Marco van der Heiden en een zeer trotse moeder van drie kinderen. Mijn oudste zoon Daniël is al weer 16, mijn dochter Luka is 13 en mijn jongste zoon Matheo is 6 jaar. Zij zijn wel alle drie echte Arnhemmers en we voelen ons allemaal inmiddels zeer sterk verbonden met deze mooie stad aan de Rijn. Daarnaast ben ik dus inderdaad opgeleid tot journalist en heb ik sinds 2013 mijn eigen tekst- en communicatiebureau Mtekst. Ik werk daarbij graag aan teksten en projecten die vanuit het hart worden geïnitieerd. Ik ben namelijk van mening, dat alleen oprechte zaken stand houden op de lange duur.
Je was journalist en bent vanuit een minder fijne situatie voor jezelf begonnen, kun je meer vertellen over die stap?
In 2011 kreeg ik de diagnose borstkanker. Dat is een heftige gebeurtenis natuurlijk en iets wat je niet in de koude kleren gaat zitten. Een hele lange reeks van gebeurtenissen volgde. Bestralingen, chemo’s en heel veel operaties. Voor mij was dit een eerste kennismaking met de gezondheidszorg en ik was verbaasd over alles wat zich afspeelde achter die ziekenhuismuren en wat er met mij gebeurde. Ik ben daarover gaan bloggen. Na een jaar afwezigheid keerde ik weer terug bij mijn werkgever Omroep Gelderland. Ik werkte daar als radioregisseur en televisiejournalist in een hele warme en fijne omgeving, met ongelooflijk fijne collega’s. Een warm bad om in terug te keren. Maar de programma’s die ik daar had mogen maken, hielden op te bestaan. En ik zag voor mij niet voldoende uitdagingen meer binnen het bedrijf. Daarom besloot ik mijn grootste, herontdekte, passie te gaan volgen: Schrijven. Mtekst was geboren.
Wat doe je precies vanuit Mtekst?
Mtekst is een heel erg divers tekst- en communicatiebureau. Ik zeg wel eens Mtekst is geen bedrijf, ik schrijf gewoon Mteksten vanuit mijn hart. En dat is waar. Tijdens mijn ziekteperiode kwam ik erachter dat heel veel verhalen uit de zorg niet verteld worden. Er is heel veel mis met de communicatie binnen de zorg. En dat terwijl er zulke mooie mensen werken met zulke mooie idealen. Dus er blijven mooie verhalen liggen, maar ook, soms wat minder mooie, patiëntenverhalen die veel kunnen verduidelijken voor zorgverleners. Ik hoop bij te kunnen dragen aan een betere communicatie in de zorg, door patiëntenverhalen te vertellen en vertalen. Maar ook door de mooie gebeurtenissen in de zorg op te schrijven.
Maar ik doe nog heel veel meer. Als Mtekst schrijf ik bijvoorbeeld teksten voor hele technische bedrijven. Nieuwsbrieven en website-teksten. Daarin vertaal ik eigenlijk de technische taal naar een begrijpelijk geheel. Maar ik schrijf ook nog steeds mijn eigen blogs en verhalen. Ik heb meerdere websites en schrijf voor verscheidene platforms en magazines. Binnenkort verschijnt een artikel in het Britse BMJ (British Medical Journal), maar ik maak bijvoorbeeld ook een column voor For You Magazine. Dus ik ben niet branche-gebonden, maar wel gebonden aan mijn eigen stijl van schrijven.
Naast het schrijven zelf, geef ik ook les. Ik geef al een tijdje cursussen aan volwassenen in tekstschrijven, maar binnenkort ook aan jongeren. En, heel leuk, in september staat een schrijfvakantie op stapel in Toscane.
Je hebt ook een boek geschreven, kun je daar meer over vertellen?
Mijn eerste boek ligt op dit moment bij het lectoraat van de uitgever. Dat is het boek dat ik heb samengesteld uit één van de Mtekst-websites; Kleuterwijsheid. Ik heb het dan ook niet echt geschreven. Ik heb al ruim een jaar een Facebookpagina met bijzondere uitspraken van kinderen. Mensen sturen mij die toe, of ik vraag of ik ze mag gebruiken als ik ze voorbij zie komen. Ik bewerk ze en plaats op de website. Daar zaten zoveel leuke dingen tussen, dat ik besloot de mooiste te bundelen als een soort koffietafel-boekje. “Kleuterwijsheid. Het boek” is de werktitel. Mijn persoonlijk favoriet is de uitspraak van Kees, die voor het eerst op school was en heftig zuchtend naar de juf kwam met zijn banaan in de aanslag: “Nou ben ik vandaag al voor het eerst op school…heeft mijn moeder ook nog eens mijn banaan te strak dicht gedaan!”. Geweldig!
Wanneer was voor jou het moment om je vaste baan op te geven?
Toen ik besefte dat het bedrijf waar ik werkte, geen uitdaging meer voor mij in petto had. Daarna ben ik een coachingstraject in gegaan en dat was wel heel prettig. Ik had zelf bedacht dat ik wilde stoppen met mijn vaste baan, maar mijn coaches hebben mij daar zeker extra in bevestigd.
Wat vind je het leukst aan je huidige baan?
Dat ik kan schrijven wat ik wil en mijn eigen tijden kan indelen. Dat betekent dat ik iedere dag mijn jongste kindje van school haal en dat hij bijna iedere dag met een vriendje kan afspreken. Iets wat ik mijn oudste twee eigenlijk ook wel had gegund. Maar voor hen ben ik er nu iedere dag als ze thuis komen uit de middelbare school.
Wie is jouw voorbeeld op zakelijk en/of privévlak en waarom?
Mijn broers en zus. Zij hebben al jaren een succesvol eigen bedrijf. Mijn zus is heel erg goed op haar vakgebied, destinatiemarketing. Zij heeft, samen met haar compagnon, een heel erg succesvol marketingbureau. Eén van mijn broers draait een prachtig horecabedrijf samen met zijn man en is daarnaast ook nog eens succesvol ZZP-er en één van mijn andere broers heeft zijn vaste baan opgegeven om freelance-professor te worden. Mooiere voorbeelden kun je niet krijgen toch?
Wat is jouw lokale tip aan Arnhemse moeders?
Doe wat je hart je in geeft. Laat je nooit dwingen een stap te nemen die je niet wilt nemen. Dat kan betekenen dat je juist wél voor jezelf moet beginnen, maar dat kan ook betekenen dat je dat juist niet wil. En misschien betekent het wel dat je thuis wil blijven en helemaal niet wilt werken. Soms word je echter in een bepaalde positie gedwongen en heb je niet direct de mogelijkheid om daaruit te stappen. Hou dan de focus op wat je écht wilt en grijp kansen als die zich voordoen. Maak tegelijkertijd het beste van de situatie waar je in zit en zie dat het glas halfvol is.
Wat is jouw gouden tip aan moeders die eraan denken om voor zichzelf te beginnen?
Begin. Net zo simpel. Dat betekent niet dat je direct je vaste baan op moet zeggen, maar lees je vast in, ga netwerken, probeer vast wat opdrachten binnen te krijgen, zet een website op. Maar begin ergens. En zet op papier waar het over moet gaan en wat jouw droom is. Want als jij het zelf op een rijtje hebt, kun je het ook verkopen aan een ander. En je leert pas te ondernemen, door het te ondernemen.
Meer over Marije en haar bedrijf Mtekst: www.mtekst.nl
Like Arnhemse Moeders op Facebook voor meer van dit soort verhalen en interviews.