InterviewsOndernemende Moeders

Jiska de Jonge

Jiska AmosIn de rubriek ‘Ondernemende moeders’ interviewen we ondernemende moeders uit de omgeving van Arnhem. In deze editie vertelt Jiska de Jonge over haar werk als fysiotherapeute en opleiding tot haptotherapeut.

Wie is Jiska, vertel eens wat over jezelf
Mijn naam is Jiska de Jonge, ik ben 33. Ik ben getrouwd met David en moeder van onze kanjer Toby (3) en ons lieve meisje Indi (1). Ik heb 8 jaar in Arnhem gewoond en woon nu sinds kort in Elst(Gld). Ik werk drie dagen als fysiotherapeute voor Groot Klimmendaal en behandel o.a. mensen met hersenletsel, chronisch pijn, spierziekten of amputaties. Daarnaast zit ik in het 4e jaar van de opleiding tot haptotherapeut.

Je bent fysiotherapeute en onlangs voor jezelf begonnen met In Hands Haptonomie. Kun je daar wat meer over vertellen?
Sinds een half jaartje werk ik naast mijn baan als fysiotherapeut in de revalidatie ook een dag in de week in de Praktijk Klingelbeek in Oosterbeek als haptotherapeut in opleiding. Na 10 jaar werken in een instelling is het wel wennen om mijn eigen afspraken te maken, mijn plekje in te richten en zelf verantwoordelijk te zijn voor het behandelproces, maar ook fantastisch. Het past in mijn visie van je eigen weg durven bewandelen en de client zijn hulpvraag laten leiden en dat is in de veranderende gezondheidszorg steeds moeilijker.

Waarom heb je gekozen voor het vakgebied haptonomie?
Tijdens mijn stage voor fysiotherapie zag ik al dat om mensen echt verder te helpen, er meer nodig is dan het lichaam bekijken als een machine. Ik zie het lichaam meer als een paard en de mens als de ruiter. Als ze goed in contact zijn gaat rijden het beste. Haptonomie is de leer van het voelen. Ik kan mensen helpen om in contact te komen met hun gevoel. “Wie ben ik? Waar wordt ik blij van en waarvan juist niet?”. Via gesprekken, aanraking en oefeningen help ik mensen om antwoorden te vinden op onder andere die vragen.

Wat wil je bereiken met In Hands Haptonomie?
Als ik op termijn mijn brood (deels) kan verdienen met de haptotherapie, lijkt me dat erg fijn. Verder zou ik het heel leuk vinden om op termijn workshops en trainingen op het gebied van haptonomie te geven.

Je werkt, studeert en bent moeder. Hoe houd je alle ballen in de lucht?
Sja, dat vraag ik me ook wel eens af. Ik zal eerlijk zijn, t is pittig en ik zou het andere moeders niet aanraden om met hele jonge kinderen een zware studie naast je werk te doen, maar het is voor mij zo gelopen. Ik probeer steeds te kijken wat ik nodig heb. Een jaartje pauze van de studie, even minder werken of even iets meer oppas voor de kinderen zodat ik de opdrachten af kan krijgen. Want wat ik doe wil ik voor 100% doen. Als ik bij mijn kinderen ben, wil ik met mijn hele aandacht bij hen zijn en van ze kunnen genieten. En als ik een cliënt behandel, wil ik met mijn volle aandacht bij de client en mezelf zijn. Mijn man steunt me ook in alle activiteiten. Ik zou het zonder zijn inzet niet redden. En soms, als ik toch een of twee ballen laat vallen of lichtelijk instort, baal ik, maar dan probeer ik niet te streng te zijn naar mezelf.

Wat is je werkmotto?
“Ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid en de kwetsbaarheid van kracht” (Riet Fiddelaars-Jaspers)

Heb je een lokale tip voor Arnhemse moeders?
De Posbank heeft een hele grote speeltuin, een mooi wandelwagen-proof pad door het bos en heerlijke broodjes. Het is ons favoriete plekje om met de kids naartoe te gaan als het weer ’t toelaat. En de wandelwagensoos is ook een leuke plek als je een klein kindje hebt om in contact te komen met andere moeders en je ervaringen te delen. Zij hebben ook leuke avondcursussen voor ouders.

Wat is jouw grootste boodschap aan mede-moeders?
Wees lief voor jezelf, oordeel niet te snel (over jezelf) en durf je eigen welzijn soms even voorop te zetten.
En maak/houd verbinding. Met jezelf, met je (evt.) partner en met andere moeders. Je bent niet alleen.

Meer over de praktijk waar Jiska werkzaam is als haptotherapeut: www.praktijkdeklingelbeek.nl

Like Arnhemse Moeders op Facebook voor meer van dit soort verhalen en interviews.

 

Vorige post

Joepie de poepie! Of toch nie(t)?

Volgende post

Desirée Pelgrom-Geurts

De schrijver

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.