BlogInterviews

Vivienne: de vrouw achter Mamaharten

Vivienne Schenk (37)  is moeder van drie kinderen: Mason van 5, Mischa van 3 en Isla van 1 jaar. Door haar eigen moederschap ontdekte ze haar passie voor zwangerschap, geboorte en het mama zijn. Dit motiveerde haar om haar eigen praktijk Mamaharten te starten waarin ze persoonlijke en mindfull ondersteuning biedt voor moeders. Zowel tijdens de zwangerschap en de bevalling als tijdens het moeder zijn. Een interview met de moeder en vrouw ‘achter’ de doula.

Je werkt als doula en mamacoach, kun je uitleggen wat dit inhoudt?
Er mag in deze tijd, gelukkig, meer aandacht zijn voor moeders tijdens hun zwangerschappen, bevallingen en in
de rol van moeder. Gedurende deze periode in het leven van een vrouw speelt zich veel af in haar lijf en hoofd. Vaak is er behoefte aan uitgebreidere begeleiding, naast het medische traject. Ruimte om te praten over wat het zwangerschaps- en geboorteproces allemaal met haar doet.

Ik begeleid bijna-mama’s in de zwangerschap. Als professioneel doula sta ik de barende vrouw en haar partner bij tijdens de bevalling, als een geboortecoach. En als Mamacoach begeleid ik ze tijdens het moederschap. Vaak is dit tijdens de kraamtijd, maar deze ondersteuning is er ook voor alle tijd daarna. Moeder ben je voor het leven. En ook moeders mogen hulp vragen! Binnenkort start ik met de zwangerschapscursus voor alleenstaande moeders, ‘2 handen op 1 buik’. Een mooi nieuw initiatief in Nederland!

Waarom heb je ervoor gekozen om aan de slag te gaan als doula en mamacoach?
Na de geboorte van mijn derde kindje wist ik wat ik wilde gaan doen. Mijn hart en passie voor het geboorteproces en de transformatie van vrouw naar mama, volgen. Ik zag mijn toegevoegde waarde in de ondersteuning van moeders in mijn omgeving. Mijn kinderen gaven mij de inspiratie om Mamaharten te starten, om zo andere mama’s te kunnen (onder)steunen. Zodat ik, vanuit mijn hart, iets positiefs en zingevends toe kan voegen aan onze wereld. Een happy, healthy mama en baby tegelijk.

Hoe combineer je jouw werk met je privéleven?
Dat blijft een uitdaging, vooral met kleine kinderen. Maar het lukt omdat ik mijn werk erg leuk vind. Het geeft
me energie. Een geboorte is niet te plannen, dus dat vraagt flexibiliteit van mijn omgeving in het opvangen van mijn kinderen. Andere werkzaamheden plan ik vaak s’avonds en in het weekend, waardoor ik gelukkig ook veel
thuis kan zijn.

Wie of wat is jouw grote inspiratiebron?
Mijn kinderen natuurlijk! In de wereld van geboortezorg zijn er veel inspirerende mensen, mensen met een
groot hart. Robin Lim vind ik een heldin. Deze welbekende Indonesische vroedvrouw, auteur en oprichtster van
‘Bumi Sehat’ (the Healthy Mother Earth Foundation) op Bali, biedt hier gratis prenatale hulp, een geboortecentrum en medische ondersteuning aan iedere vrouw die het nodig heeft. Alles wat ze doet, doet ze met pure intenties. Dat inspireert mij!

Wat is jouw gouden tip aan andere moeders?
Wees je bewust van je keuzes als zwangere en mama. Welke keuzes maak je in jouw geboortezorg? En wat wil je wel en niet voor je kindje zodra hij/zij geboren is? Wees sterk en assertief in hetgeen JIJ wil voor jezelf en je kinderen. Het is je recht om zelf te kiezen in plaats van te volgen. Volg in alles vooral je instinct en durf hierop te vertrouwen.

Lees ook dit stuk over Mamaharten: Gun jij jezelf een geboortecoach?

Vond je deze blog leuk? Sluit je dan ook aan bij meer dan 1.000 moeders uit Arnhem:

Previous post

Kerstkneus

Next post

Kluscursussen voor vrouwen

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.