BlogInterviews

Ik had voor mijzelf ook een coach gewenst

“Ik had voor mezelf een coach gewenst, vooral toen ik in de puberteit kwam” lezen we op haar website. We zitten in Momento: het café op de begane grond van Rozet. Tegenover mij zit de Bemmelse Kindercoach Heidy. Een goedlachse vrouw met een mooie bos blonde krullen. Samenwonend en moeder van een 7-jarig zoontje. We spraken over haar werk als kindercoach.

De training ‘Blij met mij!’ is het eerste onderwerp dat Heidy aansnijdt. In deze training, die gericht is op kinderen in de basisschoolleeftijd, wordt er juist niet gekeken naar gedrag. Er wordt gekeken naar het zelfbeeld en de vaardigheden van een kind: naar ‘het laagje’ eronder dus. De training werkt ernaar toe de overtuigingen van kinderen te onderzoeken en te veranderen, waarna gedrag vanzelf ook veranderd. Geen directe aandacht voor het gedrag, maar voor de talenten van het kind, waardoor hij of zij zich sterker gaat voelen. “Talenten gaan verder dan ‘iets waar je goed in bent’. Talenten hebben te maken met wie jij echt bent.” verteld ze. Ook voor kinderen met faalangst is de training ‘Blij met mij!’ geschikt. Onder andere door jong te leren omgaan met tegenslagen krijgen kinderen later in hun leven meer veerkracht en worden zij flexibeler.

Voor deze training heeft Heidy subsidie gekregen zodat gezinnen met een laag inkomen de training gratis kunnen volgen. “Juist kwetsbare gezinnen hebben deze training het hardst nodig. Daarom wilde ik het toegankelijk maken voor ze” licht Heidy toe. Het mooie is dat de training niet alléén op het kind is gericht, maar ook de ouders er nauw bij worden betrokken. Dat kan soms confronterend zijn, want ook ouders kunnen kampen met bepaalde overtuigingen of een zelfbeeld die de kinderen, al dan niet bewust meekrijgen.

Na een arbeidsverleden in toerisme, maatschappelijk werk, jeugdwerk en  re-integratiecoaching heeft Heidy de switch gemaakt naar kindercoaching. In haar laatste functie verlangde ze ernaar om haar drijfveer nóg meer naar voren te laten komen: het laten groeien van mensen. Dat Heidy zeven jaar geleden zelf moeder is geworden van zoon Julius heeft de richting van deze carrièrekeuze zeker beïnvloed.

De switch naar kindercoach was op sommige punten uitdagend. “Op inhoudelijk vlak heb ik meer dan genoeg kennis en weet ik zeker dat ik kwaliteit lever. Maar als ondernemer moet je je ook bezig houden met zaken zoals marketing. Dat was in het begin wel even zoeken”. Zoals ze het zelf noemt heeft ze de afgelopen anderhalf jaar veel gezaaid: ze heeft een opleiding gevolgd en veel voorwerk gedaan. Nu kan Heidy oogsten en de boer op met haar activiteiten als kindercoach. Én met haar trainingen.

Meerdere projecten dus, want naast ‘Blij met mij!’ is ze ook mentorcoach bij het project ‘School’s Cool’. Dit is een landelijk project dat zich focust op studiebegeleiding van kansrijke kinderen in een kwetsbare omgeving. Het project is gericht op kinderen die in groep 8 zitten en de overstap maken naar de middelbare school. “Het zijn geen huiswerkklasjes” benadrukt Heidy. “Met School’s Cool wordt het kind begeleid richting de overstap naar de middelbare school. De mentor ondersteunt de ouders ook, maar richt zich voornamelijk op het kind. Hierbij leggen we de focus op het scheppen van voorwaarden om te kunnen leren. Denk aan een agenda en een bureau maar ook aan begeleiding bij bijvoorbeeld ouder,- en leerling-gesprekken. We zijn met School’s Cool een pilot gestart binnen de Gemeente Lingewaard, want ook voor dit project hebben we subsidie gekregen van de Gemeente. Samen met een collega zetten we dit project op gang, we maken naamsbekendheid bij de scholen, zoeken vrijwilligers en begeleiden straks ook de vrijwilligers die de leerlingen gaan begeleiden.”

Op dit moment is Heidy ook betrokken bij ‘Kamers met kansen’; een project waarbij leerlingen die op het MBO zitten en op kamers wonen worden begeleid. Wanneer er gevraagd wordt wat haar toekomstplannen zijn verschijnt er een grote lach op haar gezicht. Ze geeft aan dat ze nu zelfs wat projecten ‘on hold’ heeft moeten zetten zodat ze de volledige focus kan leggen. Één van die projecten is het geven van ‘opvoedparty’s’. Wat dat inhoudt, houdt ze jullie nog tegoed. Aan haar gedrevenheid en de manier waarop ze haar verhaal vertelt kan ik zien dat we zeker nog meer projecten van Heidy gaan zien!

Je kunt meer lezen op de website van Heidy: www.heidyhappykids.nl

Gezinnen uit Lingewaard met een minimuminkomen kunnen de training ‘Blij met mij!’ volledig gratis volgen. Neem contact op met Heidy voor meer informatie hierover.

 

 

 

Vond je dit bericht interessant? Sluit je dan ook aan bij meer dan 1.000 moeders uit Arnhem:

Previous post

Voedingscentrum en kinderartsen oneens over peutermelk

Next post

Te veel vrouwen ingeknipt bij bevalling

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.