Ondernemende Moeders

Margriet van der Woerd

Wie is Margriet, vertel eens over jezelf.
Mijn naam is Margriet van der Woerd, ik ben 31 jaar en woon in Arnhem, in Stadseiland. Samen met mijn man ben ik zo’n tien jaar geleden in Arnhem komen wonen. Inmiddels vormen we een gezin met ons zoontje van bijna twee jaar, dochtertje van twee maanden en onze husky.

Ik heb in Deventer de studie Facility Management gedaan, waarbij met name de hospitality branche en de organisatie van evenementen mij aansprak. Ook kwam ik er toen achter dat ik graag managers als een rechterhand ondersteun in hun taken. Na een aantal jaren werkervaring ben ik in 2008 als zelfstandige gaan werken onder de naam Ask Marge! Ik help organisaties uit de brand wanneer er behoefte is aan tijdelijke management- of projectondersteuning. Ik vind het leuk om mensen te ontlasten en te faciliteren en mij een nieuwe organisatie snel eigen te maken. Naast ondersteunende taken houd ik me bezig met werkzaamheden op het gebied van communicatie en evenementenorganisatie.

Hoe ben je op het voor Ask Marge gekomen?
Ik hoorde geregeld van mensen om mij heen dat ze een praktisch probleem hadden: te druk op het werk, een extra project of een event dat georganiseerd moest worden, uitval van medewerkers enzovoort. Ik dacht dan vaak ‘kon ik maar even inspringen en deze persoon of organisatie uit de brand helpen’. Dat zette mij aan het denken, wellicht was er behoefte aan dergelijke tijdelijke ondersteuning. Mijn man had al een eigen bedrijf en ik kende meer ondernemers, dat maakte ook dat ik open stond voor het ondernemerschap.

Hoe heb je het idee verder uitgewerkt?
Ik ben heel veel gaan lezen op internet over de praktische kant van het zelfstandig ondernemerschap. Wat moet je allemaal regelen? Hoe werkt de Kamer van Koophandel? Hoe zit het met belastingen? Hoe richt je je administratie goed in? Dat soort vragen. Daarnaast heb ik ondernemers in mijn omgeving benadert voor adviesgesprekken. Ik legde mijn idee aan hun voor, vroeg wat ze ervan vonden en of ze nog tips voor mij hadden. Dat was erg waardevol. Het was leuk om te merken dat deze mensen hun ervaring graag deelden. Ondertussen waren de gesprekken voor mij goede oefeningen in het overbrengen van mijn ideeën. En ik hield er mijn eerste opdrachten aan over!

Wat wil je bereiken met Ask Marge?
Ik ben altijd meer gericht op kwaliteit dan op kwantiteit. Ik wil graag erg goed zijn in mijn werk. Met Ask Marge! zet ik mij in voor de doelstellingen van mijn opdrachtgevers, ik wil hen ontlasten en het gezamenlijke doel bereiken. Als het voor hun voelt alsof ik ‘een van hen ben’ en ik tegelijkertijd kwaliteit en een frisse blik toevoeg, heb ik mijn doel bereikt.

Voor mij persoonlijk wil ik graag bereiken dat ik naast mijn betaalde werk, mensen kan helpen die het minder goed getroffen hebben. Zo heb ik de afgelopen jaren als vrijwilliger gewerkt voor ShelterBox, een internationale hulporganisatie die mensen die getroffen zijn door een ramp voorziet van onderdak en warmte. En zou ik me graag in de toekomst willen inzetten voor daklozen en andere mensen aan de rand van de samenleving.

Ben je een ondernemend type?
Al in mijn tienerjaren wist ik dat ik niet het geijkte pad van ‘school, studie, vaste baan en daarna met pensioen’ wilde afleggen. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik wilde meer avontuur en vrijheid. Het ondernemerschap biedt mij de vrijheid om voor veel verschillende organisaties te werken, meer of minder te werken, naar het buitenland te gaan of andere dingen te doen die op mijn pad komen. Ik vind mezelf op dit moment geen echte ondernemer zoals de ondernemers die grote bedrijven opbouwen. Maar ik ben wel iemand die graag kansen aangrijpt, ook al vind ik het onbekende vaak heel spannend.

Hoe combineer je Ask Marge met het moederschap?
Ik heb een aantal jaren veel gewerkt, ook ’s avonds en in het weekend zat ik standaard achter mijn laptop thuis of op kantoor. Nu ik moeder ben, wil ik dat niet meer. Ik wil mijn kinderen graag zien opgroeien en tijd met ze doorbrengen. Ik werk nu parttime en ben de meeste avonden thuis met het eten. Mijn zoontje van twee gaat nog vroeg naar bed en als het nodig is kan ik daarna nog aan de slag. Ik heb het geluk dat mijn man zijn tijd flexibel in kan delen. Een week ziet er bij ons nooit hetzelfde uit en we stemmen steeds samen af wie er thuis is en voor de kinderen zorgt.

Wat is jouw lokale tip voor Arnhemse moeders?
In en rondom Arnhem is ontzettend veel mooie natuur: de uiterwaarden bij Meinerswijk, het bos bij Oosterbeek en de Posbank zijn onze favorieten. De natuur heeft altijd een positieve uitwerking op mijn gedachten en plannen. Je neemt letterlijk en figuurlijk even afstand van alle drukte en afleiding en dat zorgt voor een frisse blik.

Wat is jouw grootste boodschap aan mede-moeders?
Dat vind ik een lastige vraag, want voor mijn gevoel kom ik zelf als moeder nog maar net om de hoek kijken. Dat doet mij beseffen dat de tijd ontzettend snel gaat, het cliché dat je er daarom bewust van moet genieten is waar. Ik merk aan mijzelf en vrouwen om mij heen dat het gevoel dat je alles moet kunnen en alle ballen altijd maar in de lucht moet houden, zwaar kan wegen. Ik zou daarom zeggen: durf te kiezen. Stel prioriteiten. Vul je dagen en weken eerst met de dingen die jouw prioriteit hebben, wat overblijft is voor de andere dingen.

En voor de moeders die net als ik neigen naar perfectionisme: wees aardig voor jezelf, goed is goed genoeg. Je kinderen hebben meer aan een ontspannen moeder die eens een steekje laat vallen dan een gestreste moeder in een perfect huis. Ik denk dat ik dat ook nog vaak tegen mezelf moet zeggen de komende jaren!

Bekijk de website van Margriet: www.askmarge.nl

Previous post

Inspiratie tijdens Fashion Festival Arnhem

Next post

Vaderdag

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.