BlogInterviewsOndernemende Moeders

Vrouwencoach helpt je vol vertrouwen bevallen

Ongeveer een jaar geleden heeft Carlijn Siteur (29) haar doptone aan de wilgen gehangen. Na vijf jaar gewerkt te hebben als verloskundige besloot ze aan de slag te gaan als vrouwencoach. Haar doel is om (aanstaande) moeders meer vertrouwen te geven. “Als verloskundige merkte ik dat ik liever werkte vanuit autonomie dan vanuit protocollen” vertelt Carlijn. Ze merkte toen al dat ze het coach-gedeelte van haar vak het leukste vond. Daar heeft ze nu dan ook haar werk van gemaakt. 

Als coach legt ze de focus op het zelf kunnen kiezen. “Veel handelingen en keuzes worden gecommuniceerd als ‘standaard’, waardoor zwangeren niet over de juiste informatie beschikken om zelf en beslissing te maken”. Als voorbeeld noemt ze het inwendig onderzoek tijdens de bevalling. “Dat onderzoek hoef je niet te doen. Want wat zeggen die centimeters precies? Het kan ook heel demotiverend werken als een vrouw maar één centimeter is opgeschoten in uren tijd. We gaan uit van gemiddelden, maar die hoeven we niet te projecteren op elke barende vrouw” licht Carlijn toe.

Belangrijkste is dat een zwangere vrouw alle informatie heeft zodat ze, samen met haar partner, de juist keuzes kan maken. Ook wil ze vrouwen die zich onzeker voelen over de bevalling coachen zodat ook zij ontspannen en vol vertrouwen hun bevalling kunnen beleven. “Vooral leren luisteren naar je eigen lijf is belangrijk”. Haar klanten bestaan niet alleen uit ‘first time moms’. Ook moeders die tegen dingen aan lopen, veel onzekerheid ervaren  in het moederschap of niet fijn terugkijken op hun eerste bevalling schakelen Carlijn in.

Moedercirkels
Naast haar coachingstrajecten organiseert Carlijn ook moedercirkels. “Dat is een bijeenkomst in de avond, waarbij iedereen  mag aansluiten en waar we een moment creëren om stil te staan bij het moederschap. Wat voelt goed en waar loop je tegenaan? Vaak rennen we zo veel, dat we vergeten om even bewust te zijn van wat het nu eigenlijk met ons doet en wat we zelf nodig hebben. Een moedercirkel is er om daar weer bewust van te zijn, om op adem te komen en voor herkenning: ervaren dat je hier niet alleen in bent.

We praten met elkaar, maar luisteren naar elkaar is nog veel belangrijker. Wanneer een moeder vertelt stress te ervaren omdat haar kind slecht slaapt, heeft ze er niets aan als de ’trotse’ succesverhalen van andere moeders de respons zijn. Iets wat je op social media bijvoorbeeld wel veel ziet gebeuren. Verder doen we ontspanningsoefeningen om weer bij onszelf te komen. Een moment om te ontladen, op te laden of om inspiratie op te doen, zodat je daarna weer vol frisse moed het moederschap aan kunt gaan.”

 

Previous post

Arnhemse Moeder Désirée brengt mensen mindful in beweging

Next post

Ontmoet moeders tijdens Mamacafé op 4 januari

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.