BlogNieuws

EU wil 10 dagen vrij voor jonge vaders

In een plan van de Europese Commissie, dat op woensdag is gepresteerd, staat dat partners minimaal tien dagen betaald verlof moeten kunnen opnemen. Op dit moment krijgen mannen twee dagen vaderschapsverlof. Er was al eerder een wetsvoorstel ingediend om het verlof per 1 januari 2019 uit te breiden naar vijf dagen.

De plannen van de EC moeten de loonverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner maken. Jonge moeders hebben op dit moment veel minder vaak een baan dan jonge vaders. Daarnaast verdienen vrouwen in Europa veel minder dan mannen. Volgens de EC is dit deels te wijten aan de ongelijke verdeling van zorg voor de kinderen.

Naast het plan om het verlof uit te breiden moeten mannen ook minimaal vier maanden vaderschapsverlof kunnen opnemen. Betaald, als het aan EC ligt. De verwachting is dat de plannen niet snel in de wet komen te staan: het Europees Parlement moet er nog over stemmen. Ook moeten de EU-lidstaten instemmen met de plannen.

Vergeleken met andere landen is in Nederland is het vaderschapsverlof summier: slechts 0,4 weken kan een nieuwe vader opnemen. In onderstaand tabel is te zien hoeveel weken verlof vaders in andere landen kunnen krijgen:

weken vaderschapsverlof
(bron: OESO, 2016)

Previous post

Zwangerschapsdiscriminatie: verhalen over werkgevers zonder empathie deel I

Next post

Gastblog Wandelwagensoos: High tea & rode wangen

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.