BlogNieuws

Luchtkwaliteit Arnhem gevaar voor pasgeboren kind

Hoewel de pracht en praal van al het groen dat in onze stad in overvloede aanwezig is anders doet vermoeden, is de lucht die wij in Arnhem inademen van een bedenkelijke kwaliteit. In Gelderland overlijden jaarlijks twee baby’s als gevolg van de verontreinigde lucht en in Nijmegen gaan mensen gemiddeld 420 dagen eerder dood om diezelfde reden. Dat is meer dan een jaar dus.

Verkeer
Uit onderzoek van de GGD blijkt dat ondanks het feit dat de luchtkwaliteit toeneemt in onze provincie, de schade voor de gezondheid nog steeds behoorlijk groot is. Dat geldt dan voornamelijk voor de twee grote steden Arnhem en Nijmegen. In de achterhoek is er daarentegen het minst aan de hand.Grootste boosdoener is, niet heel verrassend, het verkeer in beide steden. Het inademen van de lucht in Arnhem wordt vergeleken met het roken van 6 sigaretten per dag. Maatschappelijke schade wordt geschat op ongeveer een miljard euro.

Oplossingen
Bea Schouten van de provincie hoopt op korte termijn een plan van aanpak te zien vanuit Den Haag. Recentelijk verloor de staat nog een kort geding met betrekking tot de luchtkwaliteit. De rechter sprak uit dat Nederland beter zijn best moet doen. De GGD zelf stelt voor om de maximum snelheid op de A325 ook ’s nachts terug te schroeven en om brommers, scooters en snorfietsen van het fietspad te weren.

Bron: gelderlander.nl

Previous post

Gratis cursussen voor Arnhemmers

Next post

Uitlegbriefjes

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.