Zwanger? Bezoek dan even geen festival!
Gehoorschade kan bij een baby al in de buik beginnen. Prof. dr. Bart Vinck van de Universiteit Gent stelt dat een ongeboren baby al last heeft van lawaai wanneer hij of zijn in de buik zit. De buikwand en het vruchtwater houden dan wel een klein gedeelte van het lawaai tegen, hoge geluidsniveaus blijken onvoldoende gedempt te worden om gehoorschade te voorkomen.
Vermijd festivals tijdens zwangerschap
Werkomgevingen waarin het omgevingsgeluid boven de 85 decibel komt, gelden in Nederland al als schadelijke werkmilieus voor zwangeren. Op festivals kan het geluidsniveau oplopen tot wel 102 decibel. In veel gevallen wordt echter (onterecht) nog niet afgeraden om festivals te bezoeken tijdens de zwangerschap. Wordt een zwangere vrouw namelijk blootgesteld aan 102 decibel, dan krijgen de oortjes van haar ongeboren kind, die zich al na drie à vier maanden ontwikkelen, nog altijd 97 decibel te verwerken. Algemeen gaat men ervan uit dat je niet langer dan 8 uur aan 80 decibel mag blootgesteld worden. Op festivals gaat het er vaak dagenlang dus een heel stuk luider aan toe. Een bijkomend probleem is dat het lawaai er ook voor zorgt dat de bloeddruk, de hartslag en het adrenalinepeil van de moeder stijgen. Ook dat is ongunstig voor de ongeboren baby en kan indirect voor schade zorgen.
Eenzijdige gehoorschade
Het Belgische Kind en Gezin, wat de naam is voor het consultatiebureau van onze zuiderburen, doet al langer screenings op het gebied van het gehoor van pasgeborenen. Zij hebben vastgesteld dat eenzijdige gehoorschade, wat betekent dat je met één hoor goed hoort en met het andere niet, vaak voorkomt. Eenzijdige gehoorschade heeft vaak te maken met de gevoeligheid van het oor.
Bron: eoswetenschap.eu