BlogNieuws

Kinderen in regio Arnhem gezonder dan ooit

Kinderen in en rond Arnhem zijn gezonder dan ooit. Uit een onderzoek van GGD Gelderland-Midden blijkt dat 97 procent van de ouders hun kinderen als gezond tot zeer gezond omschrijven. Wel zijn de sociaal-economische verschillen nogal groot. Op het gebied van leefstijl deden zich volgens de GGD positieve ontwikkelingen voor. “Zo zijn kinderen in 2017 vaker lid van een sportvereniging, bewegen zij meer dan in 2013 en eten zij vaker fruit”, aldus de onderzoekers.

Twee derde van de kinderen drinkt elke dag water of thee zonder suiker, in plaats van alleen maar zoete drankjes. “Vergeleken met het onderzoek in 2013 zijn ouders strenger geworden in hun mening over het gebruik van alcohol door hun kinderen. In 2017 vindt driekwart van de ouders het onverantwoord om voor het 18de levensjaar een glas alcohol te drinken. In 2013 vond slechts 58 procent van de ouders dit ongezond.”

In economisch zwakkere gezinnen zijn kinderen minder gezond. Volgens de GGD wordt daar vaker in het bijzijn van kinderen gerookt en ervaren ouders minder grip op het leven. Ook ervaren zij meer financiële stress en een grotere opvoedbelasting dan in de gezinnen met een hogere sociaaleconomische positie.

De zogeheten Kindermonitor vindt eens in de vijf jaar plaats. Op basis van een steekproef werden in het najaar van 2017 willekeurige ouders van kinderen van 0 tot 12 jaar in de regio Gelderland-Midden uitgenodigd mee te doen aan een enquête. Ruim 9.000 ouders (36 procent) gaven aan dit verzoek gehoor.

De GGD beveelt Arnhem en de omliggende gemeenten dan ook om de gezondheid van kinderen in die groepen voorrang te geven in hun beleid.

> Kindermonitor GGD Gelderland-Midden 2013
> Kindermonitor GGD Gelderland-Midden 2017

Bron: RTV-arnhem.nl

Previous post

Warmte

Next post

Thuisgevoel en eigen regie redenen om thuis te bevallen

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.