BlogNieuws

Moederraad: grondige informatieverstrekking belangrijk

Op dinsdag 11 december is de Moederraad Arnhem bijeengekomen voor de laatste Moederraad van dit jaar. We hebben het gehad over de voorlichting en adviezen vanuit de geboortezorg rondom zwangerschap en bevalling.  Het ging daarbij bijvoorbeeld om advies over leefgewoontes en medicatie- en vitaminegebruik tijdens de zwangerschap  en medische keuzes tijdens de bevalling. 

Sommige moeders uit de Moederraad ervaren de informatieverstrekking tijdens de zwangerschap als summier en/of eenzijdig. Het is erg belangrijk dat aanstaande ouders goed en grondig geïnformeerd worden zodat zij zelf weloverwogen keuzes kunnen maken, ook over medische handelingen die vaak als ‘standaard’ worden ervaren.

Ikzelf hoorde bijvoorbeeld pas achteraf dat een schedel-elektrode, wat gecommuniceerd wordt als “draadje”, in feite een sensor met een klein scherp puntje is wat in de hoofdhuid van het ongeboren kind wordt gedraaid. Ondanks het feit dat ik het waarschijnlijk alsnog had toegestaan, had ik dat graag van tevoren geweten. Hetzelfde geldt voor het ‘standaard’ toedienen van een oxytocine prik aan moeder en vitamine K (op pinda-olie basis) aan de baby.

Wil je meer informatie over de Moederraad? Op zaterdag 26 januari zijn wij ook aanwezig op de Bevallen@Rijnstate informatiedag en kun je ons al je vragen stellen. De volgende Moederraad vindt plaats op 29 januari. Aanmelden voor de Moederraad kan via info@vsv.nl. Alleen je ervaringen delen mag ook. Dat kun je doen via moederraadarnhem@gmail.com.

Meer blogs over de Moederraad

 

Previous post

Spruitgaaf: het moedernetwerk van Schuytgraaf

Next post

Arnhemse Moeder Désirée brengt mensen mindful in beweging

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.