BlogNieuws

Preconceptie-test aangeboden bij huisarts

Bang voor een kind met een erfelijke ziekte? Ook al is er geen evident risico? Aspirant-ouders kunnen zich nu bij de huisarts laten testen.Zes huisartsen in de provincie Groningen bieden sinds maandag een bloedtest aan waarmee stellen die een kind willen, kunnen zien of ze het risico lopen op een kind met een ernstige erfelijke ziekte. De test kan zeventig ziekten aantonen die dodelijk zijn of in elk geval tot ernstige handicaps leiden, zoals taaislijmziekte. Nog niet eerder was de toegang tot een dergelijke test in Nederland zo laagdrempelig.

Als blijkt dat beide ouders in spe drager zijn van een gen voor dezelfde ziekte (die kans is 1 op 150), verwijst de huisarts naar een klinisch geneticus in het academische ziekenhuis UMC Groningen. Die begeleidt de ouders bij verdere beslissingen rond het zwanger worden. Doorverwezen stellen-met-kinderwens hebben een kans van 25 procent dat hun kind de ziekte heeft waarvan beiden ‘drager’ zijn.

De ouders in spe hebben verschillende opties. De eerste is embryoselectie. Dat kan in academische ziekenhuizen in Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Groningen. Daar worden via IVF embryo’s gemaakt. Gezonde embryo’s worden vervolgens in de baarmoeder geplaatst. Dit gebeurt alleen in het academisch ziekenhuis van Maastricht.

Lees het volledige artikel op NRC.nl

Previous post

De charme van moederdag

Next post

Nieuw in Arnhem: kindercafé met kindercappuccino’s

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.