BlogNieuws

Thuisgevoel en eigen regie redenen om thuis te bevallen

Het aantal thuisbevallingen in Nederland loopt langzaamaan terug, maar toch kiest nog steeds 13 procent van de vrouw hiervoor. Vaak zijn dit jongere, gezonde vrouwen die nog niet eerder een miskraam hebben gehad, zo blijkt uit onderzoek van Tamar van Haaren. Zij vroeg zeshonderd vrouwen naar hun voorkeurslocatie voor de bevalling. Dat meldt NPO Radio1.

Veiligheid is belangrijk voor zowel de vrouwen die in het ziekenhuis bevallen als de vrouwen die thuis bevallen. Thuis geeft een veilig gevoel en brengt een gevoel van regie met zich mee, terwijl bij een ziekenhuisbevalling snel kan worden ingegrepen indien dat nodig is.

Uit het onderzoek van Van Haaren blijkt tevens dat vrouwen zich niets van de media aantrekken bij het maken van een keuze voor de bevallingslocatie. Wel trekken zij zich de mening van hun partner aan, maar hechten ze vooralsnog de meeste waarde aan hun eigen mening.

Van Haaren ziet in de toekomst graag een intensiever gesprek tussen verloskundige en haar patiënte zodat een duidelijk beeld ontstaat van de aanstaande bevalling. Het is namelijk belangrijk dat de vrouw met zoveel mogelijk informatie op zak een keuze maakt. Nu blijkt vooral dat verloskundigen hun patiënten wijzen op de risico’s van een thuisbevalling en niet de voordelen ervan.

“Aan de verloskundige zou ik willen meegeven: geef vrouwen vooral ook vertrouwen in het natuurlijke proces, in plaats van alleen de risico’s te benadrukken en daar informatie over te geven. Want dat geeft uiteindelijk toch een ander beeld van de bevalling”, aldus Van Haaren.

Bron: Nationalezorggids.nl

Previous post

Kinderen in regio Arnhem gezonder dan ooit

Next post

Arnhemse bevallingen: De eerste bevalling van Bea

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.