Reviews

Review: Strikluiers van Ecobaby

strikluier ArnhemTijdens de zwangerschap was ik me al voorzichtig aan het oriënteren naar wasbare luiers. Voorzichtig omdat ik al proefde dat veel mensen om mij heen het idee van wasbare luiers maar raar vonden. “Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan” was het sentiment. Nu mijn zoontje een jaar is heb ik de knoop doorgehakt. Wasbare luiers it is!

In de aanschaf zijn wasbare luiers duurder. De kostenbesparing zit ‘m in het lange termijn gebruik. Omdat ik nog niet wist óf ik wasbare luiers zou trekken heb ik gekozen voor een goedkope optie om het principe maar eens te proberen: strikluiers. Andere voordelen, naast de prijs, zijn dat een strikluier altijd past en dat de luiers goed aansluiten  om de beentjes waardoor de kans op doorlekken minimaal is.

De luier
Strikluiers zijn voorgesneden luiers die je ‘om strikt’ in plaats van vast maakt met klittenband of drukknopen. In het begin vergt het omdoen wat handigheid. Na een dagje luiers verschonen had ik dit al onder de knie. Het meest handig is het als je de nieuwe luier vast klaar legt.

Overdag gebruik ik een strikluier met molton doeken en een vel wasbaar inlegpapier. ‘S nachts gebruik ik een molton doek met een tetradoek voor extra absorptie. Ik heb zoontje ook een nacht zonder tetradoek laten slapen waarna ik hem ’s ochtends nat uit bed haalde.

Overbroekjes
Bij strikluiers kun je het beste wollen overbroekjes gebruiken. Je zou denken dat dit warm is en kriebelt maar dat is juist niet zo. De broekjes ademen goed, zijn van nature waterafstotend en werken zelfreinigend. Belangrijk is om voordat je de overbroekjes gebruikt ze wast met wolwasmiddel en lanoliseert. De webwinkel waar ik het pakket heb aangeschaft Ecobaby.be, heeft hiervoor een stappenplan meegestuurd.

Wassen
Het wassen van de strikluiers en inleggers gaat heel gemakkelijk. Bij een plasje kun je de hele luier met inlegger(s) in de wasmand doen. Wanneer zoonlief heeft gepoept kan de papieren inlegger in het toilet. Ik vind wel dat de strikluiers na een keertje wassen gemakkelijker om te doen zijn. Daarnaast bereiken de luiers en inleggers een hogere absorptiegehalte naarmate ze vaker worden gewassen.

> Lees ook de blog ‘Poep!’ van 5ter over wasbare luiers

Previous post

Een meisje!

Next post

1e blog: de laatste loodjes...

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.

1 Comment

  1. 13 oktober 2014 at 20:31