BlogReviews

Review: blij met mijzelf door personal trainer

Ja, het zijn vrienden van me. En ja, helemáál objectief zal ik dan vast ook niet zijn. Maar toen ik de vraag kreeg of ik iets wilde plaatsen over de opening van deze sportschool, twijfelde ik geen moment. Want wat ik óók weet: dankzij deze personal trainer kon ik na mijn zwangerschap weer blij zijn met mijzelf. En dat gun ik alle moeders!

Tijdens mijn zwangerschap, nu zo’n 3,5 jaar geleden, ben ik 12 kilo aangekomen. In principe is dat best netjes, ware het niet dat ik op mijn zwaarst was toen ik zwanger raakte. Enkele weken na de bevalling maakte ik pril de balans op: van de 12 kilo die ik was aangekomen was ik er 6 afgevallen. Eigenlijk te vroeg om er al conclusies aan te verbinden, maar blij werd ik er niet van. Eigenlijk doen die cijfers mij niet zo veel, maar hoe ik mij voel des te meer. Ik zat niet lekker in mijn vel, mijn kleding zat te strak en ik had last van ischias. Hou op, ik was 23 maar voelde me oud en krakkemikkig.

Dat ik op zoek ging naar een manier om af te vallen kwam dus niet uit de lucht vallen. Eerst  stortte ik me op Zumba: dat vond ik heel leuk, maar het daagde me niet genoeg uit én ik viel er niet van af. Hetzelfde geldt voor de danslessen die ik ben gaan volgen. Ik heb meerdere sportscholen van binnen gezien, maar het lesaanbod sprak me eigenlijk nooit aan. En fitnessen? Nee bedankt. Dat is gewoon echt niet leuk. Bovenstaande betekend overigens niet dat deze methoden niet leuk kunnen zijn of niet kunnen werken, maar bij mij past het gewoon niet. Behalve fitness. Dat werkt natuurlijk wel, maar met mensen die dat écht leuk vinden, daar is iets mis mee. Anyway, voor mij was het in ieder geval tijd voor zwaarder geschut: ik ging aan de slag met een personal trainer.

Stanley, de man van mijn vriendin volgde verschillende CrossFit opleidingen (inmiddels afgerond) en besloot mijn vriendin en mij tegelijk te trainen. We trainden buiten in park Angerenstein of één van de andere parken die ons aller Arnhem zo mooi maken. Hoewel ik de standaard bootcamps op dat moment verafschuwde vond ik het buiten trainen heerlijk, zelfs in de kou. Sporten in de frisse lucht, het gevoel van vrijheid en het genieten van de natuur geven nou eenmaal een welkome afwisseling wanneer je de hele dag op kantoor zit. Stanley had in het begin veel aandacht voor het aanleren van de oefeningen en bewegingen. Met een goede houding voorkom je blessures én doe je workouts effectief. In dit geval geldt dus ook: een goed begin is het halve werk!

De trainingen van Stanley zijn gebaseerd op circuittrainingen waarbij de workouts bestaan uit gevarieerde oefeningen in intervalvorm. Dit zorgt voor een hoge verbranding zodat je in korte tijd veel resultaat bereikt op het gebied van kracht en conditie. Ik vond het fijn dat ik het maximale uit mijn sportuur kon halen, ook omdat ik er vaak een oppas voor moest regelen.

Qua fitheid begon ik dus niet op nul maar op -10. Na de eerste les ging ik rillerig, kruipend en kapot naar huis. Ik hield het amper vol om oefeningen met 4 kilo’s aan gewichten vol te houden. Maar na enkele weken zag ik al flinke vooruitgang! Na 3 of 4 maanden kon ik ze zelfs al met 12 kilo doen! De opbouw die Stanley aanbood, uitdagend maar in de juiste proporties, heeft ervoor gezorgd dat ik plezier bleef behouden en door kon gaan. Voor mij was dat een behoorlijk uniek iets. Het was me nog nooit gelukt om een sport langer dan zes maanden vol te houden, laat staan een heel jaar!

Het jaar waarin Stanley ons trainde was voor hemzelf, mijn vriendin én mij een écht leerjaar. Stanley kon oefenen met het lesgeven, terwijl mijn vriendin de combinatie van sport en voeding aan den lijve kon ondervinden. Suzanne volgde de opleiding ‘de hormoonfactor’, een methode waarbij door voeding de hormoonbalans in het lichaam wordt geoptimaliseerd, met een gezonder lichaam tot gevolg. Voor mij betekende het een grote investering in mijzelf. Ik zat véél lekkerder in mijn vel. Dat is een gevoel dat niet in kilo’s uit te drukken is. Maar wanneer je je vriend keer op keer kleinere maten naar de paskamers moet laten brengen, merk je echt wel dat je goed bezig bent. Of wanneer je ineens níét naar adem hoeft te happen als je naar huis bent gefietst; dan voel je je gewoon goed.

Ik heb dankzij Stanley en Suzanne enorm veel geleerd over sport en voeding, én hoe mijn lijf hierop reageert. Voor de één werkt een ander type sport in combinatie met een ander type voedingspatroon dan voor de ander. Die combinatie is lastig te vinden als je het op eigen houtje probeert te ontdekken. Dan is een personal trainer heel erg van toegevoegde waarde.

Stanley is inmiddels ‘uitgevlogen’ tot een echte trainer en opent op 28 januari zijn eigen lokaal ‘ByScholsberg’. Je kunt er terecht voor kracht- en conditietrainingen op een toegankelijke manier in kleine groepen of individueel. Interesse? Meer over de opening vind je op hun Facebookpagina.

Previous post

Te veel vrouwen ingeknipt bij bevalling

Next post

Review: Cursus Samen Bevallen

The Author

Lisa

Lisa

Moeder (29) van een twee zonen ('13 & '18). Geboren in oost Nederland maar nu woonachtig in het mooie Arnhem. Heeft een hart voor vrouwen in hun kracht zetten.