BlogReviews

Review: Cursus Samen Bevallen

Gastblogger Annemarijn (37 weken zwanger) meldde zich samen met haar partner aan bij de cursus Samen Bavallen: “Enthousiaster zou ik niet kunnen zijn. Wat een fijne manier om je voor te bereiden op dat ene grote moment wat steeds dichterbij komt als je zwanger bent: DE BEVALLING! Dankzij Arnhemse Moeders kwam ik op het spoor van de informatieve cursus Samen Bevallen.” Speciaal voor Arnhemse moeders doet ze haar verhaal.

Bij Samen Bevallen worden verschillende typen cursussen aangeboden: een complete cursus, een minicursus, een herhalingscursus, een privécursus en een weekendcursus. De minicursus bestaat uit 4 lesavonden van 2 uur. Dat leek ons voldoende aangezien wij allebei fulltime werkten. Ik was nog niet met verlof en je agenda puilt natuurlijk al snel uit van de sociale activiteiten. En zo kozen wij dus voor de minicursus van Samen Bevallen.

Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre je je kunt voorbereiden op een bevalling; zeker wanneer je er nog nooit één hebt meegemaakt. Daarnaast is natuurlijk elke bevalling weer anders. In ons geval – ik ben zwanger van ons eerste kindje – waren het kennisniveau en de praktijkervaring dus erg laag. Het is ten slotte de eerste en ondanks de verhalen van familieleden en vrienden, moeten wij ons eigen verhaal maken. Sommige mensen kiezen er voor om helemaal blanco een bevalling in te gaan. Anderen lezen ieder boek en struinen talloze websites af. Wij zitten daar als stel een beetje tussenin. We zijn beiden control freak genoeg om alles te willen weten maar ook nuchter genoeg om ons te realiseren dat een bevalling een kwestie van ‘go with the flow’ is.

Tijdens de Informatiedag Bevallen@Arnhem van Rijnstate, kwam ik op de informatiemarkt Brechje Furman tegen. Ik had mij en mijn partner toevallig een dag eerder ingeschreven voor de minicursus Samen Bevallen. Het was heel leuk om Brechje tegen het lijf te lopen en een gezicht bij de naam te hebben. Zo werd de drempel om met maximaal 3 wildvreemde stellen over bevallen te praten, een stukje lager. Eenmaal aangekomen bleek die drempel overigens reuze mee te vallen. De groep bestond in totaal uit 3 stellen en werd begeleid door Brechje zelf. Op heel informele wijze maakte iedereen kennis met elkaar.

Het volgen van de cursus heeft ons, denken wij, goed voorbereid op de aanstaande bevalling. Onder het genot van koffie, thee en iets lekkers startten we de eerste van de vier lessen. Al snel gaven we foto’s aan elkaar door met daarop een placenta en navelstreng. De eerste les stond namelijk in het teken van een stukje anatomie: hoe ziet dat prachtige vrouwenlichaam (en in het bijzonder het bekken) er precies uit? En wat gebeurt er allemaal in de aanloop naar een bevalling? Kortom: hoe weet je dat de bevalling zich heeft aangekondigd en wat kun jij doen om dit proces zo comfortabel mogelijk te maken zodat je het zo fijn mogelijk kan ervaren? De volgende lessen bestonden samengevat uit verschillende informatieve praktijkvoorbeelden en oefeningen. Denk aan ademhalingstechnieken, de rol van de partner, ontsluitingshoudingen, pijnbestrijding en informatie over complicaties. Brechje geeft veel tips die overgenomen kunnen worden in een beval,- of geboorteplan, die jij en je partner misschien willen opstellen voor de verloskundigen of verpleegkundigen.

Door de ervaring van Brechje als moeder van twee én als cursusleidster Samen Bevallen, is zij in staat je als stel mee te nemen in het bijzondere proces dat je te wachten staat. Met heldere praktijkvoorbeelden en door het geven van nuttige tips, krijg je het idee dat die zware klus die je te wachten staat, samen best wel eens geklaard kan worden. Hierbij is samen het absolute sleutelwoord. De naam van de cursus is 100% te relateren op hoe je er als stel uit komt: samen sta je sterk en ben je in staat om deze bijzondere ervaring op eigen wijze te beleven!


Hoe heb jij jouw zwangerschapscursus ervaren?

Deel het met ons door deze korte enquete in te vullen zodat we nóg meer moeders nóg beter kunnen helpen!


b

Vond je dit bericht interessant? Sluit je dan ook aan bij meer dan 1.000 moeders uit Arnhem:

Previous post

Review: blij met mijzelf door personal trainer

Next post

Arnhemse Moeders Verenigd

The Author

Gastblogger

Gastblogger