BlogReviews

Review: Het Naaicafé

Toen mijn dochter drie maanden oud was, realiseerde ik me twee dingen. Een:  zelf kleding maken is eigenlijk duurzamer en leuker dan kopen, zeker met een baby die zo hard groeit. Twee: ik had nog nooit een naaimachine aangeraakt. Maar daar kon ik wat aan doen! Via mijn grote vriend Google kwam ik uit bij Het Naaicafé.

Manuelle is eigenaresse van Het Naaicafé. Ze heeft altijd een kopje koffie en thee klaar staan en maakt het echt gezellig. Als je binnenkomt in haar pand in de Rosendaalsestraat, word je helemaal vrolijk: al die kleuren! Naast naailessen kun je bij Het Naaicafé naai- en lockmachines per uur huren en Manuelle verkoopt stoffen en allerhande fournituren (accessoires zoals knopen, garen, ritsen, enz). Maar dat is niet alles: Manuelle organiseert ook workshops, niet alleen voor naaiwerk maar ook haken, needle punch, dromenvangers maken enz., je kunt er verjaardagsfeestjes vieren en je kunt er zelfs terecht om een jurkje in een dag te naaien.

Ik ging de naaicursus voor beginners volgen – ik dacht, nu wil ik het leren ook! Ik begon met het uitzoeken van een patroon, waarbij Manuelle ook met mee meedacht wat leuk is om te maken en wat geschikt is voor beginnersniveau. Ik koos voor een kruippakje. De stoffen kun je bij Manuelle kopen of zelf uitzoeken in een stoffenwinkel of op de markt. Tijdens de lessen leerde ik alle stapjes op beginnersniveau: het patroon tekenen op patroonpapier, vervolgens het patroon op de stof zetten en uitknippen, spelden en rijgen.

Met alle engelengeduld heeft Manuelle mij keer op keer geholpen de naaimachine in te rijgen. Stap voor stap zag ik de lappen stof steeds meer een pakje worden.  Omdat je meestal met vier of vijf anderen zit is er altijd wat te kletsen en kunnen anderen je ook wel eens helpen. Er is veel gezelligheid maar intussen is iedereen aan het werk.  Met veel humor helpt Manuelle je om je eigen projectje tot een succes te maken. Ze komt ook met leuke nieuwe ideeën, niks is te gek. Elke week drie uurtjes in het naaicafé van Manuelle is een prima manier om als moeder even tot jezelf te komen.

Iedereen is ook met recht trots op elkaar als er iets af is. Het kruippakje was in 8 lessen (24 uur) klaar, en ik krijg er veel positieve reacties op. Ik heb er meteen een nieuwe reeks achteraan gepland, en zelfs een naaimachine voor mezelf gekocht. Nu is mama aan de beurt; ik ga een jurkje voor mezelf naaien! Het is echt een aanstekelijke hobby…

Previous post

Business club meet-up: Ondernemen is doen zonder opgeven

Next post

Bowlen

The Author

Galina Leoné - Van der weert

Galina Leoné - Van der weert