Echo 8 weken

Echo 8 weken – Wanneer je rond de 8 of 9 weken zwanger bent kun je bij de meeste verloskundige praktijken al terecht voor een eerste echo.  Deze echo wordt ook weleens een vitaliteitsecho genoemd. Het doel van deze eerste echo is om de vitaliteit van de zwangerschap te beoordelen. Dit houdt onder andere in dat er naar het volgende wordt gekeken:

  • Of de zwangerschap intact is (of er een kloppend hartje te zien is)
  • Of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat
  • Of de zwangerschap zich op de juiste plaats bevindt
  • Wat ongeveer de uitgerekende datum is

De uitgerekende datum wordt vaak rond de termijnecho (rond de 10-11 weken zwangerschap) daadwerkelijk vastgesteld. De echo wordt vaak in de verloskundige praktijk afgenomen.

Echo 8 weken: volle blaas?

Een echo dat voor de 10e zwangerschapsweek wordt afgenomen wordt vaak inwendig gedaan. Daarvoor is juist een lege blaas weer handig. Ook al is de kans groot dat de echo inwendig wordt afgenomen, mijn ervaring is dat ze eerst uitwendig proberen. Voor een uitwendige echo is een volle blaas handig omdat je blaas dan wat omhoog wordt getild. Tip: kom met een volle blaas zodat de baarmoeder hoog ligt. Daarna kun je altijd plassen voordat de inwendige echo wordt gemaakt.

 


Verloskundige in Arnhem kiezen

Heb je nog geen keuze gemaakt voor een verloskundige dan kun je ons overzicht van alle verloskundige praktijken uit Arnhem en omgeving bekijken.


De volgende echo’s:

De volgende echo: termijnecho
Deze echo wordt tussen de 10e en 12e zwangerschapsweek gemaakt.
Naar termijnecho
Geslachtsbepaling echo
Vanaf de 15e zwangerschapsweek kun je een geslachtsbepaling echo laten maken.
Naar geslachtsbepaling echo